Za hranice běžných představ o feministickém a LGBTQI+ hnutí - nová edukační brožura od GIC NORA

Placeholder

Za hranice běžných představ o feministickém a LGBTQI+ hnutí - nová edukační brožura od GIC NORA

1. 2. 2024

Genderové informační centrum NORA, jež je členskou organizací České ženské lobby, vytvořilo novou elektronickou brožuru s názvem „Nitky dějin: Za hranice běžných představ o feministickém a LGBTQI+ hnutí“.

Brožura nabízí propracované shrnutí klíčových milníků ve feministickém a LGBTQI+ hnutí a vývoji genderových a queer studií. Pokrývá širokou škálu témat včetně historických vhledů do různých feministických hnutí po celém světě, konfliktů uvnitř i vně feministického hnutí. Brožura nezůstává jen při historii a pojmenovává i současné výzvy a probíhající boje v rámci feministického a LGBTQI+ hnutí, jako jsou rasismus, homofobie a transfobie.

Tento dokument slouží jako informativní a přístupný průvodce pro každého, kdo má zájem porozumět historickým a současným složitostem feministického a LGBTQI+ hnutí. Autorský kolektiv prezentuje klíčové mezníky obou hnutí prezentuje nenáročnou, čtivou a přesto komplexní formou, což ji činí zvláště užitečnou pro učitele základních a středních škol, kteří si přejí tyto tématy začlenit do svého učebního plánu, pro studující i pro široké publikum se zájmem otázky genderové rovnosti a práv LGBTQI+ lidí. 

Publikace vznikla v roce 2023 a je výstupem projektu Podpora vyučujících v LGBTIQ+ inkluzivním vzdělávání. 

Autorský kolektiv tvoří MgA. Bc. Eva Lukešová, Mgr. Dagmar Matulíková, Mgr. et Mgr. Tamara Jačisko Nasri z organizace Genderové informační centrum NORA, o. p. s..

Publikaci si můžete stáhnout níže, a to v češtině i angličtině.

 

Soubory ke stažení: