Vyzýváme nově zvolené poslance a poslankyně Evropského parlamentu, aby chránili práva žen v souvislosti s rostoucím vlivem krajní pravice v členských státech

Placeholder

Vyzýváme nově zvolené poslance a poslankyně Evropského parlamentu, aby chránili práva žen v souvislosti s rostoucím vlivem krajní pravice v členských státech

12. 6. 2024

Praha, 10. června 2024

 

Evropská ženská lobby (EWL) společně s Českou ženskou lobby vyzývají nově zvolené poslance a poslankyně Evropského parlamentu (EP), aby se zasazovali o práva žen a podporovali evropský projekt míru, demokracie, inkluze, rovnosti a solidarity.

EWL s úlevou konstatuje, že demokracie zvítězila a vládní koalice EPP-SD-RE si zajistila většinu v Evropském parlamentu (EP), kde se očekává více než 400 křesel. To představuje povzbudivý základ pro další práci na prosazování práv žen.

EWL je však i nadále znepokojena rostoucí podporou krajně pravicových stran v evropských členských státech, jako například ve Francii, Rakousku nebo Itálii. „Krajně pravicové strany stojí v čele útoků proti právům žen a genderové rovnosti v členských státech. Je nezbytné, aby všechny zúčastněné strany v EU zůstaly ostražité a aktivně těmto hrozbám čelily. EU musí i nadále prosazovat a podporovat práva všech svých občanů, včetně práv všech žen v Evropě,“ uvedla Iliana Balabanová, předsedkyně EWL.

EWL připomíná poslancům a poslankyním Evropského parlamentu právní povinnost EU zajistit rovnost žen a mužů a vyzývá k jednotě při ochraně a prosazování práv žen v celé EU. Rádi bychom zdůraznili, že zastoupení žen v Evropském parlamentu a Evropské komisi je pro demokracii zásadní. Oceňujeme, že bylo ve volbách zvoleno 38 % europoslankyň. Budeme nadále sledovat podíl žen vyslaných do Evropské Komise a snížené zastoupení považovat za mimořádně alarmující signál.

V předchozím funkčním období zajistily progresivní ženy na vedoucích pozicích důležitou legislativu pro práva žen a genderovou rovnost. „Zdůrazňujeme potřebu rovného zastoupení a účasti žen v EP ve všech výborech a na pozicích předsedkyň výborů EP a v legislativní práci, a to i v oblastech, kde tradičně dominují muži, jako je obchod, rozpočet, ekonomika a ústavní záležitosti,“ uvedla Mary Collins, generální tajemnice EWL.

 

EWL bude i nadále sdílet svou expertízu s osobami na rozhodovacích pozicích a usilovat o vytvoření feministické Evropy. Vzhledem k tomu, že v nadcházejících týdnech budou přijata zásadní rozhodnutí o budoucnosti EU, EWL vyzývá vedoucí představitele EU a členských států, aby:

 

  • Zajistili rovnoměrné zastoupení žen na nejvyšších pozicích v evropských institucích.
  • Zajistili jmenování komisaře/komisařky pro rovnost, s portfoliem zahrnujícím práva žen a genderovou rovnost.
  • Zřídili formální Radu EU pro práva žen a genderovou rovnost.
  • Zajistili rovné zastoupení žen a mužů v budoucím kolegiu během parlamentního procesu prověřování kandidátů na post komisaře.
  • Aktualizovali Strategii rovnosti žen a mužů na období 2020–2025 a zahrnuli do této strategie vyhrazený rozpočet. 
  • Jmenovali EU koordinátora/ku pro ukončení všech forem genderově podmíněného násilí a zajistili tak soulad v implementaci různých legislativních nástrojů. 
  • Podpořili silný mandát Evropského institutu pro rovnost žen a mužů (EIGE) a Agentury Evropské unie pro základní práva (FRA).

 

Evropa se nachází na křižovatce. Ochrana základních práv, zejména lidských práv žen, je důležitější než kdy jindy. Vyzýváme všechny zúčastněné strany, aby se chopily své odpovědnosti při vytváření Unie rovnosti a feministické Evropy. Vyzýváme poslance a poslankyně Evropského parlamentu, aby usilovali o budoucnost, v níž bude genderová rovnost skutečně naplněna.

Přikládáme doporučení Evropské ženské lobby s názvem Evropa na křižovatce.

 

Kontakt pro média:

Diana Soták Gregorová, advokační expertka, email: diana.gregorova@czlobby.cz, tel: +420 605 894 855

Financováno Evropskou unií. Názory vyjádřené jsou názory autora a neodráží nutně oficiální stanovisko Evropské unie či Evropské výkonné agentury pro vzdělávání a kulturu (EACEA).  Evropská unie ani EACEA za vyjádřené názory nenese odpovědnost.