TZ: Americký ústavní soud omezil právo žen o sobě rozhodovat.

Placeholder

TZ: Americký ústavní soud omezil právo žen o sobě rozhodovat.

29. 6. 2022

 

Americký ústavní soud omezil právo žen o sobě rozhodovat. Jejich soukromí nechal napospas vůli politické reprezentace.

Česká ženská lobby /ČŽL/ vyjadřuje podporu všem americkým ženám a mužům protestujícím proti rozhodnutí Nejvyššího soudu USA, který téměř po 50 letech zrušil ústavně zaručené právo svobodný přístup k potratu. Nejvyšší soud USA zneplatnil precedenční verdikt v kauze Roe vs. Wade z roku 1973, který garantoval právo na interrupci přibližně do 23. týdne těhotenství. Nový verdikt z 24. června 2022 americkým zákonodárcům a zákonodárkyním umožňuje přístup k potratům libovolně regulovat, přičemž ty jsou již nyní v několika státech zakázány. Další americké státy zákaz potratů v reakci na rozhodnutí Nejvyššího soudu veřejně deklarovaly.

ČŽL v posledních letech pozoruje tendence omezovat práva žen po celém světě, Evropu nevyjímaje. “Konzervatismus je pod rouškou ochrany tradic, přirozených autorit a mocenské hierarchie zneužíván k ovládání žen. Omezování práva žen rozhodovat o sobě a svém soukromí nelze nechat napospas vůli politiků a ideologů,“ vysvětluje Marta Smolíková, předsedkyně ČŽL. 

Po rozhodnutí Nejvyššího soudu se dá očekávat, že až polovina amerických států interrupce zakáže. Odhaduje se, že tak učiní zrhuba 20 amerických států, ve kterých žije něco přes 25 milionů žen v reprodukčním věku, na něž to může mít negativní dopad. Nejvíc ohrožené jsou marginalizované ženy a ženy z nízkopříjmových skupin obyvatel. 

“Snížení dostupnosti potratu či jeho zákaz není systémová změna, která sníží jejich počet. Naopak se zvýší počet žen, které zemřou nebo budou trvale poškozeny po nelegálním potratu. Fyzické, psychické i sociální zdraví ženy má přitom přímý vliv na kvalitu života jejich dětí a rodin. Zákaz potratu má tedy v konečném důsledku negativní dopad na celou společnost. Považuji za zásadní podporovat ženy v informovaných rozhodnutích o jejich reprodukčním zdraví a plánovaní rodiny. Každá žena má právo rozhodovat o svém těle,” doplňuje Magdaléna Ezrová, prezidentka členské organizace UNIPA.

ČŽL rovněž sdílí obavy, že americké soudy budou chtít zasahovat i do dalších oblastí soukromého života, jako je antikoncepce nebo sňatky osob stejného pohlaví. 

“Rozhodnutí amerického Nejvyššího soudu povzbudí především ty evropské konzervativce, jejichž názory dnes považujeme za extrémní. I v ČR sledujeme, jak si plíživě připravují půdu pro prosazení své agendy zaměřené na omezení přístupu k potratům, na odmítání antikoncepce či prosazení manželství pouze jako svazku muže a ženy. Ostatně Polsko, kde přerušení těhotenství je navzdory veřejnému mínění již rok a půl kriminalizováno, s námi sousedí.” dodává Marta Smolíková, předsedkyně ČŽL.

 

Kontakty:

Marta Smolíková, předsedkyně ČŽL, predsedkyne@czlobby.cz, tel: 603 897 582

Magdaléna Ezrová, prezidentka UNIPA, ezrova@unipa.cz, tel:  602 724 300

Hana Stelzerová, ředitelka ČŽL, hana.stelzerova@czlobby.cz, tel: 725 820 266