Pracovní skupina pro porodnictví při ČŽL slaví úspěch: Aktualizace Strategie rovnosti žen a mužů přináší zásadní změny v péči o rodící ženy

Placeholder

Pracovní skupina pro porodnictví při ČŽL slaví úspěch: Aktualizace Strategie rovnosti žen a mužů přináší zásadní změny v péči o rodící ženy

23. 10. 2024

Praha, 23. října 2024 

Pracovní skupina pro porodnictví při České ženské lobby (ČŽL) se s hrdostí podílela na úspěšném schválení aktualizované Strategie rovnosti žen a mužů na léta 2021–2030, která se představuje zásadní krok pro zajištění rovných příležitostí v České republice. Pracovní skupina sehrála klíčovou roli při formulování opatření zaměřených na zlepšení porodní péče, posílení role porodních asistentek a zajištění větší autonomie žen během porodu. Nová strategie se zaměřuje na individualizovanou péči, rovný přístup ke kvalitní zdravotní péči a vznik porodních center vedených porodními asistentkami.

Spolupráce a odborný přínos
Aktualizace této strategie byla výsledkem rozsáhlé spolupráce mezi nevládními organizacemi, odborníky a odbornicemi z oblasti porodnictví a porodní asistence a zástupci státní správy. Na základě intenzivních konzultací a odborných podkladů poskytla Pracovní skupina pro porodnictví významné vstupy do opatření, která mají zlepšit podmínky péče o těhotné a rodící ženy a podpořit roli porodních asistentek v systému zdravotní péče.

Klíčové body, které aktualizace Strategie obsahuje, zahrnují:

Zlepšení přístupu k individualizované péči – Podpora přirozeného porodu a uznání možností volby, včetně péče poskytované porodními asistentkami a porodními centry.

Zvýšení standardů porodní péče – zajištění lepší informovanosti rodiček o jejich právech, možnostech a volbě způsobu porodu.

Podpora rovného přístupu ke kvalitní péči – zvláštní pozornost byla věnována zranitelným skupinám žen, které mohou čelit překážkám v přístupu k odpovídající péči.

Vytvoření strategie péče o matku a dítě - v souladu s aktuálními doporučeními WHO a za účasti relevantních stakeholderů, včetně příjemkyň péče, zástupkyň komunitních PA, dul a expertek/expertů na duševní zdraví. Zajistí návaznost služeb poskytovaných jednotlivými profesemi a dostupnost péče, která je v souladu s nejnovějšími poznatky medicíny založené na důkazech, s lidskoprávními závazky a standardy (human rights-based), respektuje individuální a rodinné potřeby ženy (woman-centered care, family-centred care) a vede k její pozitivní zkušenosti s těhotenstvím, porodem a šestinedělím. 

Podpora vzniku center porodní asistence, resp. porodních center vedených porodními asistentkami v porodnicích - MZd má zajistit soulad provozních pravidel s Evropskými standardy pro porodní domy a centra.

Vznik samostatných porodních domů, resp. samostatně stojících porodních center vedených porodními asistentkami

Budoucnost porodní péče v České republice
Tato aktualizace představuje významný krok směrem k zajištění rovnějšího přístupu ke zdravotní péči pro všechny ženy v České republice,“ uvedla Petra Sovová, zástupkyně Pracovní skupiny pro porodnictví při ČŽL. „Jsme hrdé na to, že jsme mohly přispět k této důležité změně, a budeme nadále pracovat na tom, aby se tato opatření stala součástí praxe.“

Lenka Laubrová Žirovnická 

koordinátorka Pracovní skupiny ČŽL

+420 777 639 288