Nová Evropská komise zanedbává genderovou rovnost – Tisková zpráva Evropské ženské lobby

Placeholder

Nová Evropská komise zanedbává genderovou rovnost – Tisková zpráva Evropské ženské lobby

23. 9. 2024

Praha, 23. září 2024

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen oznámila složení nového kolegia komisařů, ze kterého vyplývá, že stále stagnujeme v prosazování genderové rovnosti. Podle Evropské ženské lobby jde o přístup naprosto přehlížející zásadní hodnoty jako jsou rovnost a paritní zastoupení.

V navrženém složení Evropské komise chybí komisař či komisařka pro genderovou rovnost, což je v rozporu s tím, co bylo uvedeno v politických pokynech von der Leyen. Prosazování genderové rovnosti v celé EU bylo odsunuto na vedlejší kolej a místo samostatného portfolia je pouze doplňkem v rámci portfolia krizového managementu a připravenosti, které je svěřeno belgické kandidátce Hadje Lahbib. Podle Evropské ženské lobby je nepřijatelné, aby se s tak zásadní otázkou zacházelo jako s podružnou, zatímco jsou práva žen a rovnost podrývána v celé EU. 

Je ironické, že otázka rovnosti byla zařazena do portfolia krizového managementu a připravenosti. Zdá se, že Evropská komise sama uznává, že rovnost je v krizovém stavu,“ uvedla ředitelka České ženské lobby Diana Soták Gregorová s nadsázkou. „Je na čase, aby se rovnosti věnovala skutečná a soustředená pozornost, a to nikoliv jako vedlejšímu tématu, ale jako základní hodnotě, která si zaslouží vlastní odborné vedení v rámci Evropské komise.“

Podle expertek z Evropské ženské lobby nemůžeme očekávat skutečný a trvalý pokrok v oblasti rovnosti, když je považována jen za další řádek na dlouhém seznamu priorit jedné komisařky, už tak přetížené jinými naléhavými otázkami. Evropská komise musí vynaložit potřebné prostředky na své proklamované cíle a zajistit zohledňování genderové rovnosti ve všech portfoliích.

Mary Collins, generální tajemnice Evropské ženské lobby, upozornila, že se jedná o krok zpět: „Specializovaná komisařka pro rovnost, kterou jsme měli v minulém volebním období, má zásadní význam pro prosazování práv žen a podporu skutečně inkluzivní Evropy. Rovnost nelze považovat za druhořadou záležitost - vyžaduje soustředěné vedení a odhodlání na nejvyšší úrovni.”

Hluboce znepokojující je také nedostatečná genderová vyváženost Evropské komise. Evropská ženská lobby upozornila, že přes všechnu rétoriku o inkluzi a rovnosti je v nové Komisi 16 mužů a pouze 11 žen. Ženy tvoří více než polovinu evropské populace, přesto jsou v nejmocnějším rozhodovacím orgánu EU stále nedostatečně zastoupeny. Tato nerovnováha signalizuje světu, že Evropská komise stále není ochotna se plně zavázat k genderové paritě, přestože rozmanitost a zastoupení jsou základními principy inkluzivní a spravedlivější společnosti.

Evropská ženská lobby a Česká ženská lobby upozorňují, že rovnost není vedlejší téma a skutečnost, že se s ní tak zachází, ukazuje na hluboký nesoulad mezi jednáním Komise a hodnotami, které se zavázala prosazovat. Nemůžeme si dovolit, aby rovnost byla druhořadou záležitostí, když ovlivňuje životy milionů lidí v celé EU. Složení nové Komise mělo být příležitostí znovu potvrdit závazek EU k právům žen a jejich začleňování. Místo toho nás toto oznámení nechává v nejistotě, zda je rovnost skutečně prioritou, nebo jen prázdným slibem.

Nyní je na řadě Evropský parlament. Ten má možnost zajistit, aby byla rovnost prioritizována během nadcházejících slyšení a konečného schvalování nového složení Evropské komise. Parlament má odpovědnost postavit se této nerovnováze v zastoupení a usilovat o složení Evropské komise, v níž jsou rovnost a práva žen v popředí zájmu, nikoliv na okraji.