Ministerstvo školství ustupuje od garance místa ve školkách

Placeholder

Ministerstvo školství ustupuje od garance místa ve školkách

13. 1. 2016

Před prázdninami oznámila ministryně školství, mládeže a tělovýchovy, že nárok na místo ve školce bude mít v příštím roce každé čtyřleté dítě, od roku 2018 i každé tříleté dítě, později i každé dvouleté dítě. Tato legislativní úprava by české společnosti přinesla mnoho dobrého, aniž by představovala ekonomickou zátěž. Až do roku 2020 bude totiž možné čerpat na posílení kapacity i kvality služeb předškolní péče a vzdělávání významné finanční prostředky z evropských fondů, které buď Česká republika využije, nebo ne.

Novela školského zákona, která by nárok dětí na místo ve školce upravovala, bude ve sněmovně projednávána 14. 1. tohoto roku. Bohužel místo o nároku se v ní mluví pouze o přednostním umístění čtyřletých, a následně i tříletých dětí, do naplnění kapacity školek. Matky vracející se po rodičovské na trh práce tak zůstanou ve stejné nejistotě, jako tomu je doposud.

Podle Hany Haškové z Odborné komise pro rodinnou politiku MPSV jde o zbytečně promarněnou šanci. Kvalitní, časově a finančně dostupné služby předškolní péče a vzdělávání jsou předpokladem plnohodnotného začlenění rodičů na trh práce, slaďování pracovního a rodinného života, a přispívají ke snižování diskriminace žen na trhu práce v souvislosti s mateřstvím.

„Rodičovská se v ČR čerpá v nejdelším časovém rozsahu v EU a rodičovský příspěvek je zároveň ve velmi nízké částce. Dostupná data o čerpání rodičovské dovolené a příspěvku naznačují, že rodiče často čerpají čtyřletou variantu příspěvku  právě proto, že nemohou počítat s umístněním dítěte do veřejného předškolního zařízení,“ dodává Helena Skálová z Gender Studies, o.p.s..

Dlouhá rodičovská a s ní spojený výpadek z trhu práce má negativní vliv na ekonomickou situaci rodin. Rodiče se po dlouhé pauze jen s obtížemi vracejí na pracovní trh. Matky jsou ve dvojnásobné míře vystaveny riziku nezaměstnanosti a oproti mužům-otcům se také výrazně propadá výše jejich platu. Garantovaná místa ve školkách jsou účinným nástrojem, který tyto negativní dopady mateřství mírní a zároveň přispívá ke zlepšení ekonomické situace rodin s malými dětmi.

Česká ženská lobby vyzývá zákonodárce, aby zajistili právní nárok na místo v mateřské škole pro všechny děti a začlenili jej do novely školského zákona.

Soubory ke stažení: