Debata o genderových kvótách začíná i v Česku

Placeholder

Debata o genderových kvótách začíná i v Česku

31. 3. 2015

„V České republice ženy tvoří méně než čtvrtinu dozorčích rad a představenstev, přestože představují více než polovinu vysokoškolsky vzdělané pracovní síly,“ otevřela Věra Jourová čtvrteční debatu na téma genderových kvót.

Dne 26. března 2015 ji uspořádal think-tank Evropské hodnoty ve spolupráci s Informační kanceláří Evropského parlamentu v České republice. Obhajovat zavedení kvót přijely náměstkyně ministryně práce pro rodinnou a sociální politiku Zuzana Jentschke Stöcklová a ředitelka Fóra 50 % Jana Smiggels Kavková. Proti nim zasedli místopředseda vlády Pavel Bělobrádek a bývalá poslankyně a garantka sociálních témat v ODS Lenka Kohoutová. Do diskuze přispěly i komisařka Věra Jourová a europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD) a Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), které se sice neúčastnily přímo, ale natočily pro přítomné diváky video-komentář. Debatu moderoval zástupce ředitele think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda.

Úvodem paní komisařka apelovala na zaměstnavatele, aby užívali transparentních kritérií při přijímání do zaměstnání, a aby si uvědomili, že rozmanitý management může přinést mnoho výhod. Připomenula také cíl Evropské komise, která by chtěla do roku 2020 v dozorčích radách firem kótovaných na burze 40 % žen.

Europoslankyně za ČSSD Olga Sehnalová se připojila s nutností vyrovnat platy a důchody žen a zavést dostatek mateřských školek, které by ženám pomohly se v životě rozhodovat skutečně svobodně. Europoslankyně za KDU-ČSL Michaela Šojdrová zdůraznila zejména potřebu zrovnoprávnit zastoupení žen v politice, kde o sobě pak mohou samy rozhodovat. Komisi doporučila, aby se zabývala více motivací soukromých firem zaměstnávat ženy, než jejich restrikcí.

Po krátkém přivítání všech přítomných ředitelem think-tanku Evropské hodnoty Radkem Hokovským se ujala svého úvodního slova Zuzana Jentschke Stöcklová a upozornila na neschopnost státu i soukromých firem využívat ženský potenciál. Zároveň zmínila, že kvóty byly zavedeny například pro české úředníky při našem vstupu do institucí Evropské unie, a tudíž by nás tento prostředek neměl znepokojovat. Není podle ní přijatelné, aby politici, kteří jsou z 80 % muži, rozhodovali o 50 % ženské populace.

více na...