V otevřeném dopise žádáme předsedkyni Sněmovny a předsedu vlády ČR, aby zvážili nominaci ženy na post ministryně pro vědu, výzkum a inovace

Placeholder

V otevřeném dopise žádáme předsedkyni Sněmovny a předsedu vlády ČR, aby zvážili nominaci ženy na post ministryně pro vědu, výzkum a inovace

29. 4. 2024

 

Ing. Markéta Pekarová Adamová 

předsedkyně TOP 09

Celostátní kancelář TOP 09

Opletalova 1603/57

110 00 Praha 1

kopie, premiér vlády ČR prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M

 

Praha 29. dubna 2024

 

Vážená paní předsedkyně Pekarová Adamová,

obracím se na Vás jménem České ženské lobby s naléhavou žádostí o zvážení nominace ženy na post ministryně pro vědu a výzkum. Je nám líto, že Helena Langšádlová, jedna z pouze dvou žen ve vládě, podala demisi. Současné zastoupení žen ve vládě, kde ze sedmnácti členů jsou pouze dvě ženy, poukazuje na nerovnováhu, která přetrvává na nejvyšších úrovních rozhodování naší země. Nominace dalšího ministra by tuto nerovnost ještě prohloubila.

Věříme, že jmenováním kompetentní ženy do této klíčové role dá vláda najevo, že respektuje principy rovnosti a inkluzivity, což jsou základní hodnoty demokratické společnosti. Zvýšení počtu žen na vedoucích pozicích a v politice obecně je stěžejní také pro zajištění různorodých perspektiv a zkušeností v procesu rozhodování. Ženy přinášejí odlišné pohledy a priority, což vede ke komplexnějším a vyváženějším politickým rozhodnutím. V neposlední řadě nominace ženy do této role vyšle silný signál, že věda a výzkum nejsou mužskou doménou.

Dovolujeme si Vás proto požádat, abyste při výběru kandidáta/ky pro tento post vzala v úvahu kompetence i potřebu zvýšení zastoupení žen na ministerstvech.

 

Děkuji Vám za pozornost.

S úctou,

Marta Smolíková

předsedkyně Česká ženská lobby 

místopředsedkyně Rady vlády pro rovnost žen a mužů

predsedkyně@czlobby.cz