Prague premiere of Slovak documentary movie Medzi nami/Before I Met You and Roses for Ágnes, freedom for Áges, choice of birth

Prague premiere of Slovak documentary movie Medzi nami/Before I Met You and Roses for Ágnes, freedom for Áges, choice of birth

11. 1. 2018

The Czech Women’s Lobby invites to the screening of Slovak documentary movie Medzi nami/Before I Met You by Zuzana Límova whose Slovak premiere at the film festival One World unleashed passionate discussion about the issue of obstetrics. The Prague premiere of this film will be on Monday, 15 January 2018 at 8.30 pm in the Aero cinema in Prague. The film projection will be followed by a discussion with the author of the film.

 

Original text of the press release:

Česká ženská lobby zve na projekci slovenského dokumentárního filmu Zuzany Límové - Medzi nami / Before I Met You, který svojí slovenskou premiérou na festivalu Jeden svět v Bratislavě rozpoutal bouřlivou diskusi na téma porodů po celém Slovensku i za jeho hranicemi. Pražská premiéra tohoto filmu bude v pondělí 15. ledna 2018 od 20.30 hodin v kině Aero v Praze. Po filmu bude následovat diskuse s autorkou filmu.

„Film Medzi nami / Before I met You zobrazuje realitu institucionální porodní péče ve většině totalitních a posttotalitních společnostech, péče bez možnosti volby. Je skvělým, byť mrazivým příspěvkem do aktuální diskuze vedoucí k informované a svobodné volbě porodní péče,“ uvádí k filmu Ivana Antalová z České ženské lobby. Dokument zobrazuje snahu žen udržet si vlastní důstojnost a svědectví těch, které v sobě našly odvahu promluvit. Situaci dokreslují záběry ze všedních dnů ve státní porodnici Univerzitní nemocnice v Bratislavě a rozhovory s personálem. „Dodnes dostáváme množství zpráv od žen, ale i mužů, kteří se v nemocnicích setkali s nerespektujícím přístupem nebo s násilím. Některé porody skončily skutečně tragicky, celoživotními následky, ale i smrtí matky či děťátka. Jsme rádi, že jsme našim filmem pomohli vytvořit prostor ke sdílení příběhů, s kterými se rodiče dodnes vyrovnávali sami. Nepřestává nás udivovat síla žen a jejich schopnost přežít. Věříme, že jejich hlasy budou konečně vyslyšeny a kompetentní osoby přijmou potřebná opatření, aby se takové případy nemusely opakovat,” uvádí nezávislá novinářka a filmařka Zuzana Límová, která dokumentem úspěšně absolvovala ZeLIG - School for Documentary, Television and New Media v italské Bolzaně, na které přednáší prestižní filmaři z celého světa.

Film přichází do českých kin týden po vyhlášení šokujícího rozsudku maďarského soudu nad porodní asistentkou a lékařkou-gynekoložkou Ágnes Geréb, která byla za svoji činnost odsouzena ke dvěma rokům vězení a k deseti letům zákazu činnosti bez možnosti se odvolat. K vyhlášení rozsudku došlo po jejím několikaletém domácím vězení a perzekucích, kterým čelila při pochybném procesu. V procesu, ve kterém padla spousta neoprávněných nařčení, mezi nimi rovněž obvinění z úmrtí dítěte. Takovému obvinění téměř žádný zdravotník v porodnici nečelil, byť se obdobné situace odehrávají i tam.

Smrt dítěte je nejtěžší událostí v životě rodičů. Bohužel umírají i děti při porodu bez ohledu na místo jejich narození. Každý rok zemře v maďarských porodnicích přibližně sto dětí, umírají děti i v českých porodnicích. Ágnes pomáhala několika tisícům matek, dětí a rodin odbornou péčí bez ohledu na místo porodu. Její péče představovala pomoc těm, které se svobodně rozhodly rodit jinak, s cílem zabezpečit pro sebe bezpečný a důstojný porod v přirozeném prostředí pro narození dítěte. Ženy mají právo svobodně rozhodnout o svém těle a porodu s podporou porodních asistentek, které zajistí odbornou péči rodící ženě.

Zástupkyně České ženské lobby budou ve čtvrtek 11. ledna 2018 v 16 hodin klást růže před Maďarskou ambasádu na podporu informované a svobodné volby při porodu a podporu porodní asistentky, lékařky Ágnes Geréb – „Růže pro Ágnes, svobodu pro Ágnes, volbu pro porod“.

Více informací k projekci filmu v Praze ZDE
Událost Růže pro Ágnes, svobodu pro Ágnes, volbu pro porod TADY

Kontakty:
Ivana Antalová, koordinátorka Pracovní skupiny pro porodnictví při ČŽL, tel. 734 665 147, ivana.antalova@czlobby.cz
Jana Smiggels Kavková, předsedkyně České ženské lobby, tel. 608 553 825, predsedkyne@czlobby.cz