PR: The time has come for a first Czech female president

PR: The time has come for a first Czech female president

19. 9. 2017

Fórum 50 % together with the Czech Women’s Lobby are searching for the first Czech female president. In their campaign they are inviting political parties as well as the public to nominate notable female figures for the presidential post. They can do so using the form on Fórum 50’s website

Jana Smiggels Kavková, director of Fórum 50 % and president of the Czech Women’s Lobby explains the aim of the campaign: “The presidential election is approaching, and names of potential candidates are starting to emerge. They have one thing in common: they are (almost) exclusively men. Nothing against them, but we believe that almost a hundred years since women got their right to vote, the ratio between male and female candidates should be more balanced. We have a number of strong women figures in the Czech Republic and we would like to shine a light on them with this campaign.”

 

Original text of the press release:

Fórum 50 % ve spolupráci s Českou ženskou lobby hledají první českou prezidentku. V rámci kampaně vyzývají politické strany i veřejnost, aby navrhovaly zajímavé ženské osobnosti na prezidentský post. Mohou tak učinit prostřednictvím formuláře na webu Fóra 50.

„Prezidentské volby se blíží a postupně se objevují jména potenciálních kandidátů. Jedno mají společné: jsou to (téměř) samí muži. Nic proti nim, ale domníváme se, že téměř sto let po získání volebního práva pro ženy by poměr kandidujících měl být přeci jen vyváženější. Silných ženských osobností máme v České republice celou řadu a tímto způsobem na ně chceme upozornit,“ přibližuje záměr kampaně Jana Smiggels Kavková, ředitelka Fóra 50 % a předsedkyně České ženské lobby.

Na stránce kampaně „Čas na první českou prezidentku“ návštěvníci a návštěvnice najdou formulář, pomocí kterého mohou jednoduše nominovat svou favoritku. Je zde také k vidění seznam dosud navržených kandidátek a spot, který připomíná významné ženy české historie i současnosti.
„V následujících týdnech chceme oslovit politické strany, které ještě nikoho nenominovaly, aby se zamyslely nad možnou kandidátkou ze svých řad. Pro inspiraci jim nabídneme i seznam nezávislých osobností navržených lidmi v rámci naší kampaně. Tyto ženy budeme také informovat, že byly navrženy a vybídneme je, aby svou kandidaturu zvážily. Když ne v tomto, tak třeba v příštím volebním období, na které plánujeme větší kampaň,“ popisuje návazné aktivity Smiggels Kavková.

Navrhovat kandidátky na první českou prezidentku a diskutovat o nich mohou lidé také v rámci 3. ročníku Kongresu žen, který se koná 23. září v Praze. Fórum 50 % zde pořádá akci s názvem „Čas na první českou prezidentku!“. K dispozici bude fotokoutek, kde si návštěvnice budou moci vyzkoušet, jak by se na poštovních známkách vyjímala právě jejich tvář. Více informací o akci naleznete na adrese www.kongreszen.cz

Spot:

Kontakt:

Jana Smiggels Kavková, ředitelka Fóra 50 % a předsedkyně České ženské lobby, kavkova@padesatprocent.cz, 608 553 825