Petition to accept measures Against Violence against Women

Petition to accept measures Against Violence against Women

19. 7. 2018

The Czech Women's Lobby and Amnesty International launched a petition for the immediate adoption of The Council of Europe Convention on preventing and combating violence against women and domestic violence (Istanbul Convention)

Czech text of the petition:

 

PETICE ZA PŘIJETÍ OPATŘENÍ PROTI NÁSILÍ NA ŽENÁCH

 

Vážená paní poslankyně, vážený pane poslanče,

každá třetí žena v EU má osobní zkušenost s fyzickým či sexuálním násilím, každá pátá se stala obětí nebezpečného pronásledování, každá druhá žena byla vystavena některé z forem sexuálního obtěžování. V celém světě je násilí na ženách tak rozsáhlý problém, že lze hovořit o epidemii. Rada Evropy proto vyzývá členské státy k přijetí, tedy i ratifikaci, úmluvy, která zajistí společný standard v boji proti různým formám násilí na ženách a žádá zavedení konkrétních opatření pro prevenci násilí, ochranu obětí a efektivní stíhání pachatelů. ČR patří společně s Maďarskem či Bulharskem ke státům Evropské unie, které úmluvu dosud neratifikovaly.

Vyzýváme Parlament ČR k bezodkladnému přijetí „Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí“ a v souladu s ní k zajištění:

• efektivního stíhání pachatelů násilí (proškolení soudních znalců, soudců a dalších úředních osob, ochranná opatření během vyšetřování aj.)

• dostupné péče obětem násilí (utajené azylové domy s komplexní péčí, startovací bydlení, dostupné sociální dávky, bezplatná psychologická a právní pomoc, telefonní linka pomoci aj.)

• opatření vedoucích k prevenci násilí (zvyšování povědomí o různých formách násilí aj.)

• monitorování výskytu násilí na ženách v ČR (systematický sběr dat o rozsahu a formách násilí)

Děkuji Vám za pozornost, kterou této záležitosti věnujete.

 

For petition click here.