Za svobodu volby: protest na podporu polských žen

Placeholder

Za svobodu volby: protest na podporu polských žen

8. 4. 2016

Tisková zpráva: Za svobodu volby: protest na podporu polských žen

Česká ženská lobby dnes uspořádala protestní happening „Za svobodu volby: protest na podporu polských žen“ před polským velvyslanectvím v Praze. Akce reaguje na jeden ze záměrů polské vlády dále omezovat lidská práva, v tomto případě práva žen. Vláda se chystá navrhnout úplný zákaz umělého přerušení těhotenství.

„Již nyní je potrat v Polsku nezákonný, s výjimkou následujících tří případů: když je těhotenství důsledkem znásilnění nebo incestu; když je život těhotné ženy v ohrožení; nebo když je plod vážně poškozen. Toto je jeden z nejpřísnějších zákonů o potratech v Evropě.

Nový legislativní návrh chce omezit právo na potrat i v těchto případech a zakázat jej zcela. To znamená, že:

- znásilněné ženy a děti budou nuceny porodit;

- ženy, které by mohly zemřít v důsledku svého těhotenství, nebudou mít žádný způsob, jak legálně ukončit těhotenství;

- potrat by se měl stát trestným činem, v trestním zákoníku označený jako vražda plodu;

- stát bude moci porušit ústavní práva ženy z důvodu ochrany nenarozeného dítěte;

- vzhledem k tomu, že je prenatální testování spojeno byť s velmi malým rizikem potratu, bude zakázáno a lékaři provádějící prenatální vyšetření by mohli čelit obvinění z trestného činu;

- post-koitální antikoncepce (pilulka po) bude kvalifikována jako časný potrat a tedy zakázána (podobně jako nitroděložní tělísko).“[1]

Přístup k bezpečnému a legálnímu potratu považujeme za jedno ze základních ženských práv. Velmi nás proto znepokojuje nejen vývoj v sousedním Polsku, ale i pochod Hnutí pro život, který se konal minulou sobotu v Praze. Zúčastnil se ho i vicepremiér Pavel Bělobrádek a svou záštitu pochodu poskytl rovněž prezident Miloš Zeman.

Kontakt:

Jana Smiggels Kavková, organizátorka, kavkova@padesatprocent.cz, tel. 608 553 825

Eva Kavková, místopředsedkyně České ženské lobby, mistopredsedkyne@czlobby.cz, tel. 774 454 560

 

Znění otevřeného dopisu zaslaný polské premiérce Beatě Szydlo:

Vážená paní premiérko,

jsme hluboce znepokojeny zprávou o tom, že Vaše vláda zvažuje zavedení úplného zákazu potratů v Polsku. Přijetí tohoto zákona by znamenalo, že přístup k bezpečnému potratu bude zakázán i ženám, které byly znásilněny, ženám, pro které těhotenství znamená vážné ohrožení života a zdraví, a také mladým, nezletilým dívkám. Takový zákon by znamenal významné zdravotní riziko pro polské ženy. V některých případech by znamenal dokonce ohrožení jejich života. Podobný striktní zákaz potratů platí např. v El Salvadoru, kde měl za dobu od jeho zavedení na svědomí životy mnoha žen.

Ochrana nenarozených dětí je důležitá. Právní regulace potratů ovšem nemůže ohrožovat životy žen a jejich osobní integritu. Potrat by neměl být nástrojem plánování rodiny, proto je důležité podporovat informovanost o možnostech plánování rodičovství a zajistit dostupnou a bezpečnou antikoncepci. Jak ukazují zkušenost ze zahraničí, zajištění dostupné antikoncepce výrazně snižuje počty interrupcí. Právo žen na bezpečný a legální přístup k interrupci považujeme za jedno ze základních lidských práv. Tento přístup je běžný téměř ve všech evropských zemích. Ochrana práv žen včetně svobodného rozhodování o vlastním těle je jedním ze základních pilířů evropských demokracií, jichž je Polsko součástí.

Jménem České ženské lobby, která sdružuje 30 organizací hájících práva žen v České republice, Vás proto vyzýváme, abyste tento zákon odmítla. Věříme, že Vám jako premiérce záleží na zdraví a bezpečí polských žen a nedovolíte, aby bylo ohroženo.

S úctou,

Jana Chržová

Předsedkyně České ženské lobby

 

[1] http://takdlakobiet.pl/aktualnosci/protest-against-a-complete-ban-on-abo...