V EU řádí ultrakonzervativní sítě placené z ciziny, brojí proti potratům i gayům

Placeholder

V EU řádí ultrakonzervativní sítě placené z ciziny, brojí proti potratům i gayům

18. 8. 2021

Ultrakonzervativní organizace a sítě, které brojí proti potratům, antikoncepci nebo stejnopohlavním sňatkům, se ocitly v hledáčku Bruselu. Podle europoslanců dokážou ovlivňovat veřejnost včetně politiků a svou činností ohrožují osobní svobodu a demokracii. Investigativní novináři navíc rozkryli, že šíří nebezpečné dezinformace.

Napsala Kateřina Zichová, EURACTIV.cz, 7. 8. 2021

Za ultrakonzervativními kampaněmi stojí bohaté financování. Podle dat Evropského parlamentního fóra pro sexuální a reprodukční práva si tito aktivisté od roku 2009 přišli na zhruba 700 milionů dolarů.

Zatímco 430 milionů dolarů pochází z evropských zdrojů, 180 milionů dolarů pochází z Ruska a 80 milionů dolarů ze Spojených států. 

Podle rakouské europoslankyně Evelyn Regnerové je jejich masivní financování problematické. Jejich protistrana - ochránci práv žen a sexuálních menšin - je totiž v porovnání s nimi podfinancovaná. 

"Zatímco organizace zaměřené na ochranu práv žen v některých členských státech získávají finanční podporu jen obtížně, zjišťujeme, že evropské anti-choice organizace (organizace brojící proti potratům - pozn. red.), které aktivně pracují na zpochybňování sexuální výchovy a utočí na právo žen rozhodovat o svém vlastním těle, získávají finance z vnějšku EU - Ruska, Spojených států a dalších míst," upozornila sociální demokratka Regnerová.

 

Organizace šíří manipulativní kampaně

Podle české pirátské europoslankyně Markéty Gregorové není problémem samotná existence organizací nebo jejich financování z mimoevropských zemí, ale zejména jejich praktiky. "Jedná se například o dezinformační či jinak manipulativní kampaně, které je nutné adresovat konkrétně," vysvětlila Gregorová.

Příkladem mohou být aktivisté napojení na ultrakonzervativní křesťanské organizace působící ve Spojených státech, jejichž financování a činnosti rozkryla globální mediální organizace openDemocracy. Podle ní se "spojenci" amerických křesťanských organizací v Evropě snaží skrze zdraví nebezpečné dezinformace manipulovat ženami, které zvažují potrat. 

Například v Itálii bylo skryté investigativní novinářce v jedné z takových organizací sděleno, že potrat může způsobit rakovinu, a naopak ponechání dítěte může vyléčit vážné nemoci včetně leukemie. Ve Španělsku se pro změnu šířily informace o tom, že u žen, které podstoupily interrupci, je o 144 procent pravděpodobnější, že budou týrat své děti.

Vyšší financování znamená i větší vliv

Snadný přístup k financím umožňuje těmto sítím a aktivistům působit organizovaně, popsala redakci předsedkyně České ženské lobby Marta Smolíková.

 

"Financování ultrakonzervativních organizací v zemích Evropské unie vede k organizovanému zpochybňování standardů svobodné společnosti, jako je přístup k potratům, k antikoncepci, právům sexuálních menšin i sexuální výchově, což může vést k oslabování demokratických procesů, růstu nerovností a diskriminaci a s tím spojeným vyšším rizikem radikalizace, která vede k ohrožení bezpečnosti," řekla.

Jako příklad uvedla českou zkušenost s tzv. Istanbulskou úmluvou proti násilí na ženách, kterou tuzemsko doposud neratifikovalo.

"Financování těchto ultrakonzervativních organizací jim umožňuje virální šíření graficky a emočně zdařile zpracovaných zkreslených a nepravdivých informací, ve kterých je úmluva popisována jako nástroj vedoucí k rozpadu takzvané ‘tradiční rodiny‘. (…) Vzhledem k tomu, že na její úplné přijetí i kvůli opakovaně se šířícím fake news, na které reagují i naši politici, stále čekáme, nemůžeme u nás tento efektivní nástroj prevence potírání násilí na ženách využívat," vysvětlila.

Postoj Evropského parlamentu

Europoslanci upozorňují, že podrývání práv v oblasti sexuálního a reprodukčního zdraví je porušením lidských práv. Uvedli to ve svém červnovém usnesení, pro které zvedlo ruku 378 europoslanců. Ve zprávě mimo jiné vyzvali členské státy, aby dostatečně chránily práva v oblasti sexuálního a reprodukčního zdraví a zajistily dostupnost kvalitní zdravotní péče nebo sexuální výchovy.