V dopisu ministru zdravotnictví navrhujeme, aby zvážil podporu zapojení českých nemocnic do iniciativy ICI

Placeholder

V dopisu ministru zdravotnictví navrhujeme, aby zvážil podporu zapojení českých nemocnic do iniciativy ICI

22. 7. 2024

Dopis ministru zdravotnictví a místopředsedovi vlády prof. MUDr. Vlastimilu Válkovi, CSc., MBA, EBIR k novinkám v perinatální péči

 

prof. MUDr. Vlastimil Válek, CSc., MBA, EBIR

místopředseda vlády a ministr zdravotnictví

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4

128 00 Praha 2

 

11. 7. 2024

 

Vážený pane ministře,

 

píšeme Vám, abychom se s Vámi podělili o významné novinky v oblasti perinatální péče, které by mohly být pro Ministerstvo zdravotnictví zajímavé. Tyto novinky vycházejí z nedávných komunikací a rozhodnutí Evropské rady a kolegia pro porodnictví a gynekologii (EBCOG).

Jak možná víte, EBCOG nedávno hlasoval a souhlasil s přijetím a podporou rámce ICI (International Childbirth Initiative) jako doplňkového programu k Iniciativě Baby-Friendly Hospital (BFHI), kterou již aktivně podporujete. Toto rozhodnutí odráží dlouhodobý závazek EBCOG ke zlepšení perinatální péče a maternální spokojenosti v rámci evropského prostoru a navazuje na poslední průzkumy spokojenosti zdravotníků*ic a příjemkyň péče platformy IMAgiNE EURO, koordinované WHO.

Jednou z velkých zastánkyň této iniciativy v EBCOG je významná lékařka, porodnička z Irska, Dr. Fionnuala McAulifffe, která se zasloužila o přijetí rámce ICI v rámci kolegia. Díky její podpoře a odhodlání bude EBCOG brzy vyzývat porodnice po celé Evropě, včetně těch v České republice, aby se zapojily do programu ICI.

Vzhledem k tomu by bylo pro Ministerstvo zdravotnictví přínosné, aby bylo informováno o těchto nadcházejících změnách a zvážilo podporu zapojení českých nemocnic do iniciativy ICI. Tento rámec má za cíl zlepšit kvalitu mateřské a novorozenecké péče podporou osvědčených postupů a zásad založených na vědeckých důkazech.

Očekáváme, že oficiální prohlášení od EBCOG bude brzy k dispozici, a rádi Vám jej sdělíme, jakmile bude zveřejněno. Mezitím jsme se chtěli ujistit, že jste o těchto důležitých novinkách informováni.

Děkujeme Vám za pozornost, kterou této záležitosti věnujete. 

Těšíme se na možnost diskutovat o tom, jak můžeme spolupracovat na implementaci obou těchto důležitých iniciativ (ICI a BFHI) a na zlepšení perinatální péče v naší zemi.

 

Za Českou ženskou lobby s úctou, 

 

Eva Lukešová, předsedkyně České ženské lobby, sítě 37 organizací, které pomáhají ženám a působí v oblasti genderové rovnosti

 

Dopis iniciovaly organizace v rámci pracovní skupiny porodnictví České ženské lobby:

Aperio - Společnost pro zdravé rodičovství 

Asociace dul 

Česká komora porodních asistentek 

Český helsinský výbor 

Hnutí za aktivní mateřství 

Porodní dům U čápa 

Unie porodních asistentek 

Nadační fond Propolis 33 

Asociace pro porodní domy a centra

 

 

Soubory ke stažení: