TZ: Ženu ani květinou, ozývalo se na na piazzettě Národního divadla

Placeholder

TZ: Ženu ani květinou, ozývalo se na na piazzettě Národního divadla

14. 2. 2018

Na Valentýna, 14. února 2018, se na piazzettě Národního divadla uskutečnil happening Tancem proti násilí. Účastníci a účastnice přišli upozornit na závažnost problému násilí na ženách a vyjádřit solidaritu těm ženám, které násilí zažívají. Organizátorkám se podařilo roztančit dav, který čítal přes 150 lidí. Akci pravidelně pořádá Česka ženská lobby.

Shromáždění se konalo v rámci kampaně One Billion Rising, která je největší akcí za ukončení násilí na ženách. Právě na Valentýna se ve více než 200 státech světa lidé schází, aby upozornili na zarážející statistiku, podle které jedna miliarda žen zažila násilí.

„Česká republika by měla jasně deklarovat svůj postoj k násilí na ženách a to především urychlenou ratifikací tzv. Istanbulské úmluvy,” pronesla na piazzettě Jitka Poláková, ředitelka organizace proFEM. „Úmluva se snaží o změnu společnosti, o posun ve veřejném myšlení, které by mělo zaujmout postoj nulové tolerance k násilí. Touto akcí chceme také ukázat ženám, které čelí násilí, že v tom nejsou sami a že je možné jejich obtížnou situaci řešit,” vysvětlila Jitka Poláková.  

Záštitu nad Tancem proti násilí převzala primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčova a policejní prezident genrmj. Tomáš Tuhý. „Podle statistik se každá třetí žena za svůj život stala obětí nějaké formy násilí. Považuji takové jednání za zbabělé a v žádném případě jej nelze tolerovat. Také proto Policie ČR podporuje události jako Tancem proti násilí, které na tento problém upozorňují,“ pronesl na podporu setkání Tuhý.

Násilí, kterému ženy čelí, má rozličné podoby. Domácí násilí, jehož oběťmi jsou podle statistik nejčastěji právě ženy, představuje dlouhodobé, opakované a stupňující se útoky jednoho člena domácnosti vůči druhému. Násilí nemusí být jen fyzické, ale také psychické, sexuální či ekonomické. Dalšími formami násilí na ženách je znásilnění, kybrešikana, obchod se ženami, institucionalizované násilí či například stalking.

Na místě nabízely informace organizace ACORUS, SIMI,Konsent, OZVI SE! / HollaBack! Czech, proFEM a ROSA, které poskytují poradenství a pomoc ženám. Účastníci a účastnice happeningu se tak dozvěděli, jak pomoci ženám ohroženým násilím. Akci podpořili také známé osobnosti veřejného života. „Všímejme si lidí kolem sebe a podejme pomocnou ruku tomu, kdo neví, jak si o pomoc říct. Jsem ráda, že akce jako Tancem proti násilí jsou, protože pomáhají tabu okolo závažného tématu násilí na ženách odbourávat,” uvedla ke shromáždění Taťána Gregor Brzobohatá z Nadace krása pomoci.

„Takovéto silné a viditelné veřejné akce jsou velmi důležité, protože zvyšují povědomí o problému. Ilustrují odhodlání mnoha lidí změnit stávající stav a ukončit násilí na ženách na celém světě. Právo žen žít bez násilí patří k základním lidským právům a akce jako je ta dnešní k tomu pomáhají,” komentovala energickou atmosféru happeningu Erin E. Kotheimer, kulturní atašé Velvyslanectví USA v Praze, které bylo rovněž partnerem tanečního happeningu.

Více informací a zdroje statistik k tématu násilí na ženách najdete ZDE.

 

Kontakty pro média:

Hana Stelzerová, ředitelka České ženské lobby, hana.stelzerova@czlobby.cz, 725 820 266

Diana Gregorová, koordinátorka České ženské lobby, diana.gregorova@czlobb.cz  , 734 653 454

 

 

 

Tancem proti násilí / One Billion Rising 2018

14. 2. 2018