TZ: Svět slaví již 111. výročí Mezinárodního dne žen

Placeholder

TZ: Svět slaví již 111. výročí Mezinárodního dne žen

7. 3. 2019

V roce 1908 pochodovaly tisíce žen ulicemi New Yorku při demonstracích za zkrácení pracovní doby, zvýšení mezd, volební právo a za politická a hospodářská práva pro ženy. Od tohoto roku se ve Spojených státech začal slavit poslední únorovou neděli „Národní den žen“, který se později přejmenoval na Mezinárodní den žen a každoročně připadá na 8. března. 

Na 7. března, den před Mezinárodním dnem žen, připadají rovněž 169. narozeniny Tomáše Garrigue Masaryka, prvního prezidenta Československé republiky. TGM byl nejen kosmopolita, obratný politik a diplomat. Díky vlivu své ženy Charlotty Garrigue byl i aktivním a velmi progresivním zastáncem žen a feminista. Podporoval zavedení volebního práva pro ženy i jejich aktivnější roli ve společnosti. Nabízí se proto otázka, jak by hodnotil dnešní postavení žen a debatu o ženské otázce on.

Jistě by ocenil to, že dnešní ženy se pohybují v mnoha oblastech veřejného života, mají vliv a možnost seberealizace. Jak by se ale díval na to, že vlivné ženy jsou často devalvovány nebo dokonce přirovnávány k čarodějnicím, jak se to stalo například Hillary Clinton v amerických prezidentských volbách? A nemusíme jít až do zámoří - jak by hodnotil nedávné vyhrocené diskuse o Istanbulské úmluvě? TGM rozuměl tomu, že malá země jako Československo nemůže stát osamoceně a potřebuje být aktivně zapojena do mezinárodních úmluv. To bychom si měli připomenout ve chvíli, kdy pragmatická řešení se zdají být mírou všeho.

V dnešní době, kdy vyvstává tolik jiných hrozeb – klimatické změny, s nimi spojené sucho, nedostatek vody a chudoba a problémy spojené s migrací, či narůstající tenze mezi velkými státy – se může zdát, že téma postavení žen je marginální. Opak je ale pravdou.

Ease of Ordering Buying medications from online drugstores of Canada is extremely convenient and easy. You will neither have to travel too far to get the necessary medication nor will you need to wait for your prescription to be ready at the local pharmacy. Instead, you may just place an order on the Internet drugstore canadianrxon.com and wait until your medications are delivered to you safely and securely. What is more, you’ll get your medicines at a reduced price, while the free-of-charge delivery makes online drugstores of Canada a great option for everyone who is limited by their budget or would like to get cheap, yet high-quality medicines.

Rovné příležitosti mají pozitivní dopad na ekonomický rozvoj zemí a mluvit o nerovnostech mezi ženami a muži znamená zvyšovat naši citlivost vůči svému okolí, otevírat se dialogu a také upozorňovat na ty nejohroženější skupiny žen ve společnosti, mezi které patří ženy bez domova, Romky a migrantky, seniorky, sólo matky a ženy v prostituci.

Podobně jako před 111 lety, ženy se i dnes zasazují o zlepšení současného světa. Dnes všichni sledujeme švédskou studentku Gretu Thunberg, která mobilizuje tisíce středoškoláků za zlepšení klimatu. Nebo Malálu Jusúfzaj, pákistánskou dívku, která bojuje za právo dívek na vzdělávání a za své úsilí dostala před několika lety Nobelovu cenu míru.

„Tento svět potřebuje víc Gret a Malál. Přispět k tomu můžeme tím, že budeme podporovat ženy a dívky, protože rovnost žen a mužů zajistí jak prosperující současnost, tak budoucnost pro celý svět,“ říká Eliška Kodyšová, předsedkyně ČŽL.

„Přestože se může zdát, že ženy rovnosti ve společnosti již dosáhly, jejich každodenní příběhy ukazují, že před námi je ještě dlouhá cesta, aby rovnost byla normální,“ dodává ředitelka Hana Stelzerová.  

 

Kontakt:

Eliška Kodyšová, předsedkyně České ženské lobby, predsedkyne@czlobby.cz, 739 415 312  

Hana Stelzerová, ředitelka České ženské lobby, hana.stelzerova@czlobby.cz, 725 820 266