TZ: Redefinice znásilnění míří do Sněmovny, požaduje ji už více než 10 000 lidí

Placeholder

TZ: Redefinice znásilnění míří do Sněmovny, požaduje ji už více než 10 000 lidí

9. 6. 2021

Dnes (9. června ve 12 hodin) by měla Poslanecká sněmovna projednat možnou redefinici znásilnění v České republice. K petici nevládních organizací požadující po zákonodárcích změnu se za necelé čtyři měsíce podepsalo už více než 10 500 lidí.

„Věříme, že středeční jednání bude prvním krůčkem na cestě k rozšíření definice znásilnění. V České republice je totiž nyní znásilnění definováno donucením či zneužitím bezbrannosti. Ale nezahrnuje například případy, kdy byla oběť paralyzována strachy a nebyla schopna se bránit. Doufáme, že Sněmovna odhlasuje usnesení, v němž vyjádří svou vůli se novou definicí znásilnění zabývat a uloží vládě, aby se aktivně začala podílet na návrhu zákona, který by tuto změnu uzákonil,“ říká Irena Hůlová, manažerka kampaní a advokační činnosti z Amnesty International ČR. 

Organizace Amnesty International ČR, Konsent, Česká ženská lobby a Ženy v právu kampaň prosazující redefinici znásilnění spustily v únoru letošního roku pod názvem Chce to souhlas. Zítřejší mimořádné zasedání Poslanecké sněmovny k tématu sexualizovaného násilí vítají. 

„Od spuštění naší kampaně Chce to souhlas uplynuly jen necelé čtyři měsíce a za tak krátkou dobu se nám povedlo nasbírat už více než 10 500 podpisů. Středa bude první příležitostí od zástupců všech stran veřejně slyšet, jak se k redefinici znásilnění staví. Apelujeme na všechny politiky, aby o problematice znásilnění a sexuálního násilí mluvili na základě faktů a dat. Jejich proslovy budou mít dopad nejen na oběti, ale i na pachatele, kteří je můžou využít pro ospravedlnění svého chování,“ dodává Johanna Nejedlová, zakladatelka spolku Konsent. 

Organizace proto všem politikům rozeslaly svůj argumentář, ve kterém naleznou odpovědi na nejčastější otázky. Argumenty organizací vyvrací i nejčastější mýty. Jedním z nich je například to, že nová definici bude znamenat, že partneři budou muset podepisovat souhlas se sexem, což není pravda. Nevládní organizace také budou společně před zítřejším jednáním politikům a političkám před Poslaneckou sněmovnou rozdávat papírové karafiáty symbolizující oběti znásilnění. 

Cílem kampaně je redefinice trestného činu znásilnění v trestním zákoníku tak, aby za něj byl považován pohlavní styk bez souhlasu jedné ze stran, a nikoliv pouze pohlavní styk, ke kterému došlo za použití násilí, pohrůžky násilím či zneužití bezbrannosti. Současná definice přispívá k tomu, že většina znásilnění není nahlášena ani prošetřena. Odsouzení pachatelé tak kvůli současnému systému odcházejí ze soudních lavic v 50 % případů s podmíněným trestem, či jsou odsouzeni za jiný trestný čin s nižší trestní sazbou. To se podle zmíněných organizací musí změnit.

 

Pro další informace, prosím, kontaktujte:

Johanna Nejedlová, předsedkyně Konsent, z.s., členka výboru České ženské lobby, johanna@konsent.cz, 722 018 115

Irena Hůlová, manažerka kampaní a advokační činnosti Amnesty International, irena.hulova@amnesty.cz, 725 495 572

Lucie Ottingerová, spoluzakladatelka Ženy v právu, 
lucie.ottingerova@zenyvpravu.eu, 728 886 768 

www.amnesty.cz/chcetosouhlas 
www.amnesty.cz/pripad/ceska-republika-zmena-pravni-definice-znasilneni 
www.konsent.cz/souhlas