TZ: Ptali jsme se politických stran, jak se stavějí k redefinici znásilnění

Placeholder

TZ: Ptali jsme se politických stran, jak se stavějí k redefinici znásilnění

8. 10. 2021

Ročně je v České republice spácháno až 12 000 znásilnění, ale pouze přibližně 600 z nich je nahlášeno na policii. Jedná se o jeden z nejzávažnějších trestných činů a také díky kauze Dominika Feriho se v posledních měsících toto téma dostalo do popředí rovněž u českých politiků. V červenci letošního roku Ústavně-právní výbor Poslanecké sněmovny zorganizoval odborný seminář na téma redefinice znásilnění a proběhla i mimořádná schůze sněmovny na stejné téma. Organizace Amnesty International, Konsent, Česká ženská lobby a Ženy v právu se tímto tématem zabývají již delší dobu, a přestože aktivitu politiků zejména v posledních měsících vítají, s příchodem nového volebního období nastává čas přeměnit sliby v činy, jež obětem znásilnění opravdu pomohou. Proto se zástupci těchto organizací zeptali vybraných politických stran, jak se stavějí k redefinici trestného činu znásilnění, tak aby se hlavním skutkovým prvkem stala absence souhlasu, a ne zda skutek doprovázelo násilí či jeho hrozba.  

ANO, KDU-ČSL, Piráti, STAN, TOP 09 a Zelení nám ve svých vyjádřeních sdělili, že redefinici podpoří a budou se tímto tématem zabývat v novém volebním období. Piráti, STAN a Zelení ho mají uvedený i ve svých programech.
 
SPD a KSČM se naopak vyjádřily proti redefinici. Ačkoliv SPD se problematikouznásilnění chtějí zabývat po říjnových volbách.
ODS, ČSSD, Přísaha, Volný blok, Svobodní a Soukromníci nám přes četné urgence nebyli schopni poskytnout vyjádření svých stran a ani se o této problematice nezmiňují ve svých volebních programech.
 
„Těší nás, že si ANO, KDU-ČSL, Piráti, STAN, TOP 09 a Zelení uvědomují důležitost změny skutkové podstaty trestného činu znásilnění tak, aby by byla založena na absenci souhlasu. Je ovšem velkým zklamáním, že zejména ODS a ČSSD nám svá stanoviska neposkytly. Vzhledem k obrovskému počtu znásilnění a nízkému počtu nahlášení, stíhání a odsouzení za tento čin doufáme, že všechny strany se budou touto problematikou v novém volebním období zabývat,“ řekla Irena Hůlová, vedoucí advocacy z Amnesty International ČR.  
„V České republice je nyní znásilnění definováno donucením či zneužitím bezbrannosti. Ale nezahrnuje například případy, kdy byla oběť paralyzována strachy a nebyla schopna se bránit. To výraznou měrou přispívá k tomu, že je ohlášeno velice
zřídka a že vyšetřování je často vedeno nevhodným způsobem, který oběti znovuvystavuje traumatům trestného činu. Toto všechno pak normalizuje znásilnění ve společnosti, stigmatizuje oběti a nechává pachatele uniknout bez trestu. Doufáme, že SPD a KSČM se budou řídit radami odborníků a přistoupí na redefinici znásilnění tak, aby byla založena na absenci souhlasu,“ dodává Johana Nejedlová, předsedkyně spolku Konsent.

Organizace Amnesty International ČR, Konsent, Česká ženská lobby a Ženy v právu
prosazují změnu definice znásilnění v rámci kampaně nazvané Chce to souhlas.
 

Pro další informace, prosím, kontaktujte:
Johanna Nejedlová, předsedkyně Konsent, z.s., členka výboru České ženské lobby, johanna@konsent.cz, 722 018 115
Irena Hůlová, vedoucí advocacy Amnesty International, irena.hulova@amnesty.cz, 725 495 572
www.amnesty.cz/chcetosouhlas
www.amnesty.cz/pripad/ceska-republika-zmena-pravni-definice-znasilneni
www.konsent.cz/souhlas