TZ: Pražská premiéra mrazivého slovenského dokumentu MEDZI NAMI a Růže pro Ágnes, svobodu pro Ágnes, volbu pro porod

Placeholder

TZ: Pražská premiéra mrazivého slovenského dokumentu MEDZI NAMI a Růže pro Ágnes, svobodu pro Ágnes, volbu pro porod

11. 1. 2018

Česká ženská lobby zve na projekci slovenského dokumentárního filmu Zuzany Límové - Medzi nami / Before I Met You, který svojí slovenskou premiérou na festivalu Jeden svět v Bratislavě rozpoutal bouřlivou diskusi na téma porodů po celém Slovensku i za jeho hranicemi. Pražská premiéra tohoto filmu bude v pondělí 15. ledna 2018 od 20.30 hodin v kině Aero v Praze. Po filmu bude následovat diskuse s autorkou filmu.

„Film Medzi nami / Before I met You zobrazuje realitu institucionální porodní péče ve většině totalitních a posttotalitních společnostech, péče bez možnosti volby. Je skvělým, byť mrazivým příspěvkem do aktuální diskuze vedoucí k informované a svobodné volbě porodní péče,“ uvádí k filmu Ivana Antalová z České ženské lobby. Dokument zobrazuje snahu žen udržet si vlastní důstojnost a svědectví těch, které v sobě našly odvahu promluvit. Situaci dokreslují záběry ze všedních dnů ve státní porodnici Univerzitní nemocnice v Bratislavě a rozhovory s personálem. „Dodnes dostáváme množství zpráv od žen, ale i mužů, kteří se v nemocnicích setkali s nerespektujícím přístupem nebo s násilím. Některé porody skončily skutečně tragicky, celoživotními následky, ale i smrtí matky či děťátka. Jsme rádi, že jsme našim filmem pomohli vytvořit prostor ke sdílení příběhů, s kterými se rodiče dodnes vyrovnávali sami. Nepřestává nás udivovat síla žen a jejich schopnost přežít. Věříme, že jejich hlasy budou konečně vyslyšeny a kompetentní osoby přijmou potřebná opatření, aby se takové případy nemusely opakovat,” uvádí nezávislá novinářka a filmařka Zuzana Límová, která dokumentem úspěšně absolvovala ZeLIG - School for Documentary, Television and New Media v italské Bolzaně, na které přednáší prestižní filmaři z celého světa.

Film přichází do českých kin týden po vyhlášení šokujícího rozsudku maďarského soudu nad porodní asistentkou a lékařkou-gynekoložkou Ágnes Geréb, která byla za svoji činnost odsouzena ke dvěma rokům vězení a k deseti letům zákazu činnosti bez možnosti se odvolat. K vyhlášení rozsudku došlo po jejím několikaletém domácím vězení a perzekucích, kterým čelila při pochybném procesu. V procesu, ve kterém padla spousta neoprávněných nařčení, mezi nimi rovněž obvinění z úmrtí dítěte. Takovému obvinění téměř žádný zdravotník v porodnici nečelil, byť se obdobné situace odehrávají i tam.

Smrt dítěte je nejtěžší událostí v životě rodičů. Bohužel umírají i děti při porodu bez ohledu na místo jejich narození. Každý rok zemře v maďarských porodnicích přibližně sto dětí, umírají děti i v českých porodnicích. Ágnes pomáhala několika tisícům matek, dětí a rodin odbornou péčí bez ohledu na místo porodu. Její péče představovala pomoc těm, které se svobodně rozhodly rodit jinak, s cílem zabezpečit pro sebe bezpečný a důstojný porod v přirozeném prostředí pro narození dítěte. Ženy mají právo svobodně rozhodnout o svém těle a porodu s podporou porodních asistentek, které zajistí odbornou péči rodící ženě.

Zástupkyně České ženské lobby budou ve čtvrtek 11. ledna 2018 v 16 hodin klást růže před Maďarskou ambasádu na podporu informované a svobodné volby při porodu a podporu porodní asistentky, lékařky Ágnes Geréb – „Růže pro Ágnes, svobodu pro Ágnes, volbu pro porod“.

Více informací k projekci filmu v Praze ZDE
Událost Růže pro Ágnes, svobodu pro Ágnes, volbu pro porod TADY

Kontakty:
Ivana Antalová, koordinátorka Pracovní skupiny pro porodnictví při ČŽL, tel. 734 665 147, ivana.antalova@czlobby.cz
Jana Smiggels Kavková, předsedkyně České ženské lobby, tel. 608 553 825, predsedkyne@czlobby.cz