TZ: Nevládní organizace vyzývají Ministerstvo práce a sociálních věcí k ukončení spolupráce s Hnutím pro život

Placeholder

TZ: Nevládní organizace vyzývají Ministerstvo práce a sociálních věcí k ukončení spolupráce s Hnutím pro život

21. 4. 2022

Česká ženská lobby společně s organizacemi Amnesty International, Konsent, Aperio, proFem a spolkem Prague Pride vyzvali v otevřeném dopise ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku k ukončení spolupráce s Hnutím pro život. Za hlavní důvod k rozvázání spolupráce považují organizace především to, že Hnutí pro život v rozporu s dlouhodobými postoji expertů i širší veřejnosti, usiluje o zákaz interrupcí a vystupuje netransparentně. Před několika dny na sebe Hnutí pro život upoutalo pozornost svým necitlivým vyjádřením k možnostem pomoci znásilněným ženám na Ukrajině, když kritizovalo poskytování postkoitální antikoncepce (nouzová antikoncepce, tzv. pilulka “po”) ženám znásilněným ruskými vojáky.

„V obecné rovině velmi vítáme spolupráce ministerstev s expertními nevládními organizacemi, které se zabývají rodinnou politikou, podporou rodičovství či pomocí a podporou žen v těžkých životních situacích. Velmi nás však znepokojuje, když jsou ke spolupráci zvány organizace, které si kladou za cíl znemožnit přístup k bezpečným lékařským zákrokům a chtějí omezovat možnost volby rozhodovat o vlastním těle,” uvádí ke spolupráci předsedkyně České ženské lobby Marta Smolíková.

Mluvčí ministerstva potvrdila, že MPSV s Hnutím pro život spolupracuje a že vnímá pozitivně jejich „úsilí o celospolečenský respekt k ochraně života ve všech jeho etapách.” Následně však v dalším prohlášení pro média MPSV spolupráci popřelo. „Žádáme pana ministra Jurečku, aby tento rozpor objasnil a zajistil pro veřejnost transparentní přístup k informacím o tom, které organizace se externě podílejí na formování rodinné a sociální politiky. Považujeme za velmi nebezpečné, pokud o tak důležitých věcech spolurozhodují organizace, které nesplňují standardy kvality poskytování služeb a útočí na základní lidská práva,” dodává Erik Bartoš, tiskový mluvčí Amnesty International.

Otevřený dopis s výzvou pro ministra a odkazy na postupy dokládající cíle Hnutí pro život, jejich netransparentní vystupování i kontroverzní mediální vyjádření, společně s podpisy organizací i z řad jednotlivců jsou zde: https://tinyurl.com/2p8hfudx a lidé se k němu mohou nadále připojovat.

Kontakty pro média:

Marta Smolíková, předsedkyně České ženské lobby

+420 603 897 582

predsedkyne@czlobby.cz

Erik Bartoš, mluvčí Amnesty International CZ

+420 723 199 065

erik.bartos@amnesty.cz