TZ HAM, z.s. - Totalitní praktiky v porodnictví patří minulosti!

Placeholder

TZ HAM, z.s. - Totalitní praktiky v porodnictví patří minulosti!

14. 5. 2020

TISKOVÁ ZPRÁVA

Hnutí za aktivní mateřství
14. května 2020

 

Totalitní praktiky v porodnictví patří minulosti!
 

V pondělí 18. května začíná, tak jako každoročně ve třetím květnovém týdnu, Světový týden respektu k porodu. Letošní téma RESPEKT MÉMU ROZHODNUTÍ opět akcentuje autonomii ženy, respekt, podporu, která by měla být rodičkám zdravotníky poskytována.

Hnutí za aktivní mateřství vzhledem k nouzovým opatřením spojeným s COVID 19 přesouvá svůj tradiční Festival o těhotenství, porodu a rodičovství na říjen 2020.

Od 18. do 24. května pořádá SVĚTOVÝ TÝDEN RESPEKTU K PORODU ONLINE. “Těhotenství, porod ani rodičovství nepočkají - ani na konec pandemie, ani na pomalé systémové změny. I proto je tu našich 17 webinářů, bonusy, online poradna dul a porodních asistentek - abychom těhotným, matkám i jejich partnerům nabídli prostor pro nacházení vlastních rodičovských cest a vědomých rozhodnutí. Porodní asistentky jako Ivana Königsmarková a Anna Kohutová, duly Anna Vršnik a Lilia Khousnoutdinová podpoří ženy v jejich vědomé přípravě na příchod miminka do jejich životů. Těšíme se na prožitkové partnerské předporodní ladění Kataríny Zatovičové stejně jako na pokročilejší témata jako jsou výchova, mateřská spokojenost a cesty, jak si udržet zdravý rozum. Nabídneme i kruh pro táty nebo informace k plodnosti a cykličnosti. Zkrátka své si u nás najdou matky i otcové v libovolném fázi jejich rodičovství”, zve na online program ředitelka Festivalu o těhotenství, porodu a rodičovství Lucie Ambrožová. Podrobnosti k programu najdou rodiče na webu respektkporodu.cz/online.

Předsedkyně Hnutí za aktivní mateřství Petra Sovová vyzývá v rámci Světového týdne respektu k porodu těhotné ženy, aby se více braly za svá práva a požadovaly zdravou a bezpečnou péči, jakou potřebují: “Český systém porodní péče je navzdory uspokojivým statistickým výsledkům zastaralý, plný škodlivé rutiny a vyčpělých, mnohdy nesmyslných pravidel. Žijeme ovšem v právním státě, máme tu legislativu i skvělá mezinárodní odborná doporučení a inspiraci z vyspělých zemí. Vyžadujme respekt k nám i k odborným doporučením VŽDY, ani mimořádná doba, jakou nyní zažíváme, by neměla být překážkou zdravé a bezpečné péče.”

I když náš systém porodnické péče zaspal dobu (k potřebným změnám důrazně vyzval ČR i Evropský soud pro lidská práva), je to stále žena, která v něm stojí nejvýše. Jen ona smí dle zákona rozhodovat o okolnostech svého porodu, souhlasit či nesouhlasit s doporučenými zásahy. Po porodu jen rodiče coby zákonní zástupci rozhodují o péči o své dítě, čistě teoreticky se jich kdokoliv, kdo by se chtěl dítěte dotýkat, vyšetřovat ho apod., musí nejprve zeptat na jejich souhlas. A počkat, až ho poskytnou (výjimečné situace samozřejmě vyžadují výjimečná a mnohdy neodkladná řešení, poznámka pro rýpaly, ale respekt je na místě vždy).

V ideálním případě by ženu měli řádně informovat zdravotníci, tedy lékaři, lékařky, porodní asistentky. Pokud tento zdroj selhává, pak ženě nezbývá než si další důvěryhodné zdroje najít jinde. Se záměrem nabídnout těhotným a matkám podporu na cestě z informační nouze přinášejí každoroční akce v rámci Světového týdne respektu k porodu po celé republice ověřené a užitečné informace.
 

KONTAKTY:
Petra Sovová, petra.sovova@iham.cz, 776 465 486

Lucie Ambrožová, lucie.ambrozova@iham.cz, 725 725 448

www.iham.cz

www.respektkporodu.cz

www.respektkporodu.cz/online