TZ Černý týden nejen pro polské ženy

Placeholder

TZ Černý týden nejen pro polské ženy

28. 10. 2020

V Praze, 29. října 2020

Tisková zpráva: Černý týden nejen pro polské ženy

Tento týden se před polskou ambasádou v Praze koná protest proti změně v přístupu k potratům v Polsku, k němuž se přidává i Česká ženská lobby. Na základě rozhodnutí polského ústavního soudu bude Polkám zamezen přístup k legálním interrupcím. Rozhodnutí totiž ruší článek ústavy, který umožňoval umělé přerušení těhotenství v případech, kdy má plod nezvratné vrozené vady. Je třeba zdůraznit, že již nyní má Polsko jeden z nejpřísnějších potratových zákonů na světě. Potrat byl v Polsku na rozdíl od České republiky nezákonný, s výjimkou tří případů, je-li těhotenství následkem znásilnění nebo incestu; pokud je život těhotné ženy v ohrožení; nebo když je plod vážně poškozen. Poslední zmíněná možnost rozhodnutím ústavního soudu končí.

Ženy v Polsku tak zcela ztrácejí základní lidské právo svobodně rozhodovat o svém těle, ale také o svém životě a životě svých rodinných příslušníků. Je jim odejmuta možnost samostatně posoudit, jaké chování je v jejich individuální situaci morální a správné. Život oplodněného vajíčka nabývá stejné nebo dokonce vyšší hodnoty než život ženy, které ho nosí ve svém těle. Tato změna nepovede k zastavení potratů, ale k jejich vykonávání v ilegalitě, v podmínkách a praktikami ohrožujícími zdraví a život žen a k dalšímu vzrůstu potratové turistiky u těch žen, které si to mohou finančně dovolit. Již v současnosti podstoupí podle odhadů potrat v zahraničí až 150 tisíc polských žen ročně.

Jsme přesvědčeny, že pokud se Polsko má řídit principy demokratického právního státu jako ostatní země Evropské unie, nemůže oklešťovat lidská práva žen. Zároveň vyjadřujeme znepokojení nad vývojem přístupu k potratům v celém světě. Obzvláště nás šokuje spojenectví více než 30 převážně autoritářských států, které minulý týden pod vedením amerického prezidenta Trumpa podepsaly Deklaraci Ženevské shody pro podporu zdraví žen a posílení rodiny. Jejím cílem je i omezení práva na potrat. Z Evropských států patří mezi signatáře společně s Maďarskem a Běloruskem právě Polsko.

Česká ženská lobby, která sdružuje 37 organizací hájících práva žen v České republice, vyjadřuje solidaritu polským ženám. V den 102. výročí vzniku samostatného Československa, začátku demokratických procesů u nás, jsme přinesly před Velvyslanectví Polské republiky kytici bílých růží, symbolická drátěná ramínka, která se mnohdy používají při nelegálních potratech a zapálily svíčky.

Kontakt: Marta Smolíková, předsedkyně ČŽL, email: predsedkyne@czlobby.cz, tel: 603 897 582

 

 
Soubory ke stažení: 

To jest wojna - solidarita s polskými ženami

28. 10. 2020

V den 102. výročí vzniku samostatného Československa, začátku demokratických procesů u nás, jsme přinesly před Velvyslanectví Polské republiky kytici bílých růží, symbolická drátěná ramínka, která se mnohdy používají při nelegálních potratech a zapálili svíčky.