Tradiční brněnská oslava MDŽ nabídne třídenní program plný rozmanitých kulturních akcí

Placeholder

Tradiční brněnská oslava MDŽ nabídne třídenní program plný rozmanitých kulturních akcí

8. 3. 2015

Oslavy Mezinárodního dne žen budou letos v Brně probíhat tři dny a nabídnou koncerty známých zpěvaček, dětské divadlo, veřejnou debatu na téma sexismus v propagaci vysokých škol i autorský feministický kabaret. Letošní oslavy nesou podtitul „Matky-dceryzrcadla-dialogy“ a jsou mj. věnovány také mezigeneračnímu dialogu.

Nabídka akcí je letos skutečně široká, na své by si měly přijít milovnice populární i alternativní hudby, ctitelky divadla, kabaretu či lesbické poesie. V sobotu 7. 3. 2015 zahájí oslavy MDŽ čtení poezie méně známých lesbických autorek v brněnské kavárně Praha. V neděli 8. 3. 2015 je připraven odpolední a večerní program vhodný pro celou rodinu. V Kulturním Centru Líšeň – Dělňák si děti mohou užít pohádku Anička Růžička a Tonko Modřinka, kterou přijede z Banské Bystrice zahrát známé loutkové Divadlo Na Rázcestí. Následovat bude vernisáž výstavy Žena mozaika složené z fotografií, které vznikly v kurzu kreativního psaní a fotografie pro ženy na rodičovské dovolené, a koncert dua Báry a Léni, hudebnic ze známé skupiny Yellow Sisters, které nyní vystupují s projektem Materska.com. Mezi jednotlivými akcemi je možné se zapojit do doprovodného programu – výtvarných workshopů, cvičení s dulou Petrou Sušickou a dalších.

V pondělí 9.3. 2015 se odehraje debata na Fakultě sociálních studií, kterou ve spolupráci s oborem genderová studia chystá Národní kontaktní centrum Ženy a věda. Debatovat se bude o sexismu v propagaci vysokoškolského studia a na akci se promítnou také sexistické reklamní spoty některých vysokých škol. V pondělí večer je v Kabinetu Múz připraven feministický kabaret FEMFEM, který nevybíravě a s humorem otevře témata jako ženy v politice, sexuální výchova, sexismus ve vědě či genderové stereotypy v pohádkách. O hudební doprovod se postará folklorní pěvecké těleso Kundinky a známá brněnská alternativní zpěvačka MUCHA, která v druhé části večera vystoupí se svou kapelou. Jako každý rok budou divadelnímu představení předcházet performance studentek Ateliéru tělového designu FAVU, které vede známá česká umělkyně Lenka Klodová.

Letošní brněnské oslavy MDŽ nesou podtitul „matky – dcery – zrcadla – dialogy“. „Program letošního ročníku jsme záměrně zacílily na co nejširší okruh žen, proto jsme do něj zahrnuly i program odkazující ke queer aktivismu a kulturní aktivity zaměřené na matky s dětmi. Rády bychom akcentovaly nejen mezigenerační dialog a téma „býti dcerou“, „býti matkou“, ale také skutečnost, že genderové modely a stereotypy se často dědí v rámci rodiny a je možné je pozitivně transformovat pro generaci našich dcer a synů,“ dodává dramaturgyně Anna Saavedra, jedna z organizátorek akce. 

Na organizaci programu se podílí obor genderová studia z Masarykovy univerzity, Kulturní centrum Líšeň, nevládní organizace NESEHNUTÍ, G.I.C. Nora, o.p.s. a Spolu Out. Akce jsou součástí projektu Dejme (žen)nám šanci České ženské lobby financovaného z Norských fondů. Brněnské ženské a genderové organizace chystají oslavy MDŽ již od roku 2004, kdy byl svátek navrácen do českého kalendáře jako významný den. „Vnímáme tento svátek jako připomínku boje žen za lidská práva. Zároveň chceme nabídnout kulturní akce tematizující originálním způsobem problémy současných žen,“ vysvětluje jedna z organizátorek Lucie Jarkovská, která vyučuje genderová studia na Masarykově univerzitě. Jarkovská je také spoluautorkou kabaretu FEMFEM.

Kontakt: Bližší informace můžete získat u Lucie Jarkovské (email: jarkovsk@gmail.com, tel.: 604932153, nebo Anny Saavedry (email: saavedra@volny.cz, tel.: 608857529). Informace také na https://www.facebook.com/mdzvbrne