Tisková zpráva k MDŽ 2016 v Brně, Brno MDŽ oslaví kulturou i aktivismem

Tisková zpráva k MDŽ 2016 v Brně, Brno MDŽ oslaví kulturou i aktivismem

2. 3. 2016

Mezinárodní den žen Brno oslaví kulturou i aktivismem

Oslavy Mezinárodního dne žen budou letos v Brně probíhat ve dnech 7. – 8. března a jako obvykle bude nabídka široká: na programu je panelová diskuse, kulturní program i přehlídka zajímavých projektů žen.

Oslavy MDŽ budou zahájeny v pondělí 7. 3. panelovou diskusí na téma Migrace feministickou perspektivou, která proběhne na půdě Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity, a na niž je zvána nejširší veřejnost. Debatovat se bude o aktuálních tématech, jako jsou sexuální násilí, specifická zkušenost žen s migrací do Evropy, potřeba ochraňovat „naše ženy“ či „západní“ pohled na tradiční odívání muslimských žen.

V úterý 8. 3. od 18 hodin potom bude v sále kavárny Trojka probíhat pestrý kulturní program. Vystoupí během něj například brněnský flamenkový soubor Las Chicas checas, který propojuje flamenkový tanec i s ne-flamenkovou hudbou, a do víru tance plánuje vtáhnout také zájemkyně z publika. Na programu je však také čtení lesbické poezie z pera čtyř brněnských básnířek. O hudební produkci se postará brněnsko-bratislavský Diskoteror Sound System.

Během celého večera bude zároveň probíhat přehlídka zajímavých projektů a aktivit (nejen) brněnských žen. Svoji činnost zde představí například organizace Loono, jejímž posláním je přispívat k povědomí o důležitosti včasného zachycení nádorových onemocnění a jejíž zástupkyně proto budou na modelech prsou a varlat předvádět, jak správně provést samovyšetření. Dalšími prezentovanými projekty budou například Czechitas (organizátorky populárních IT workshopů pro ženy a dívky), Společnost divokého kvašení (milovnice podomácku vyráběných nakládaných dobrot) či Tvořením proti depresi, se kterými si návštěvnice a návštěvníci budou moci vyzkoušet terapeutický účinek vyšívání sami. Na své si ale přijdou i nadšenkyně do neotřelých sportů – v rámci večera se budou prezentovat i brněnské rugbystky a longboardistky.

Mezi přítomnými neziskovými organizacemi dále nebude chybět Persefona – organizace bojující proti domácímu a sexuálnímu násilí, či Amnesty International Brno, jež se do Mezinárodního dne žen připojí akcí za adoptovanou vězenkyni Su ČChang-Ian, která se jako prodemokratická aktivistka a učitelka zastávala práv žen a dětí. „Mezinárodní den žen považujeme především za oslavu prosazování lidských práv. Pestrostí programu chceme poukázat na to, že rozmanitý aktivismus žen žije a stále je potřeba,“ uvedla Daniela Jungová, jedna z organizátorek akce.

Součástí programu tak bude v prostorách Domu pánů z Kunštátu (přímo naproti Trojce) od 18 hodin také speed mentoring s předními českými žurnalistkami, které se podělí o své zkušenosti z práce v médiích. Na setkání se představí Kamila Zlatušková, kreativní producentka České televize, Pavlína Kvapilová, moderátorka a bývalá výkonná ředitelka Divize nových médií v České televizi a Jana Ustohalová, redaktorka MF Dnes.

Kontakt:

Daniela Jungová, daniela@nesehnuti.cz, 606 632 289. Informace také na www.facebook.com/mdzvbrne.

Kompletní tiskovou zprávu naleznete v příloze.

Soubory ke stažení: