Sněmovna nezvolila do vysílací rady Královou ani Poledníčka

Placeholder

Sněmovna nezvolila do vysílací rady Královou ani Poledníčka

6. 5. 2021

Ke jmenování do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) Sněmovna nenavrhla kandidátku SPD Lenku Královou ani nominanta KDU-ČSL, nynějšího člena rady Marka Poledníčka. Uskuteční se tak další volba, do níž budou moci poslanecké kluby navrhnout nové kandidáty.

Autor ČTK a iDnes.cz, 22. dubna

Výsledky druhého kola tajné volby ve středu oznámil předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO). Ke zvolení kandidáti potřebovali 86 poslaneckých hlasů. Králová jich obdržela 84 a Poledníček 75, uvedl Kolovratník.

V prvním kole minulý týden Sněmovna do vysílací rady navrhla bývalého generálního ředitele České televize Jiřího Janečka , někdejšího člena rady Milana Boušku a předsedkyni České ženské lobby Martu Smolíkovou. Místa v radě obhájili ve volbě nominanti občanských demokratů Václav Mencl a KSČM Daniel Novák, které doplní další kandidát ANO Jiří Maceška.

V prvním kole poslanci vybrali šest navržených kandidátů, celkem jich poslanecké kluby nominovaly deset. Jedno místo v RRTV dolní komora v nynější volbě neobsadila.

Ve 13členné RRTV totiž končí šestiletý mandát sedmi členům 24. května. Členy jmenuje a odvolává na návrh Sněmovny premiér. Koncem července skončí mandát i další radní Dagmar Zvěřinové, sněmovní volba k obsazení tohoto místa se bude konat později.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání mimo jiné uděluje, mění a odnímá licence k provozování vysílání, dohlíží na pluralitu programové nabídky a informací a dbá na obsahovou nezávislost vysílání. Rada sleduje obsah rozhlasového a televizního vysílání, za porušení vysílacích zákonů ukládá sankce.