Senátoři se bouří kvůli Kuberovým slovům o totalitě. Nechtěl jsem nikoho urazit, říká

Placeholder

Senátoři se bouří kvůli Kuberovým slovům o totalitě. Nechtěl jsem nikoho urazit, říká

21. 5. 2019

Část senátorů z klubů STAN, KDU-ČSL a Senátor 21 se v úterý distancovala od výroku předsedy horní komory Jaroslava Kubery (ODS), že totalita může být zahalena do prosazování politické korektnosti nebo multikulturalismu. Senátoři, mezi nimiž jsou Kuberův vyzyvatel v boji o křeslo šéfa Senátu Václav Hampl nebo bývalí prezidentští kandidáti Jiří Drahoš a Marek Hilšer, tato slova pronesená při nedělním pietním aktu v Terezíně označili za neuctivá, nemístná a nedůstojná. Kubera uvedl, že nechtěl nikoho urazit a snažil se varovat před nesnášenlivostí.

Napsala ČTK pro aktualne.cz, 21. května 2019

K veřejné omluvě vyzvaly Kuberu ve společném prohlášení organizace Česká ženská lobby, Amnesty International, Greenpeace a Společnost pro trvale udržitelný život. Ještě dále šli potomci protinacistického odbojáře Evžena Šterna, kteří výroky šéfa Senátu označili za skandální a vyzvali ho nejen k omluvě, ale i k rezignaci na jeho ústavní funkci. Kubera k tomu řekl, že nikoho z obětí totalit urazit nechtěl. "Smyslem mého projevu nebylo kohokoliv urazit. Právě naopak. Varoval jsem před nesnášenlivostí všeho druhu," řekl.

Šestnáctka senátorů ve společném prohlášení označila Kuberova slova za jeho soukromý názor. "Slova Jaroslava Kubery považujeme vzhledem k utrpení obětí totalitárních režimů za vysoce neuctivá, vzhledem k místu piety, kde bylo ve jménu nacistické ideologie zavražděno několik tisíc našich spoluobčanů, za nemístná, vzhledem k absurditě použité analogie za scestná a vzhledem k funkci předsedy Senátu a druhého nejvyššího ústavního činitele také za nedůstojná," uvádí se v prohlášení. 

Kubera podle čtveřice potomků Šterna "svými neuváženými výroky urazil a zneuctil památku všech československých i zahraničních obětí holokaustu, které prošly Terezínem".

Kubera varoval před lhostejností

Kubera při pietním aktu připomenul oběti nacistické zvůle a varoval před lhostejností k potírání odlišných názorů. "Jsme lhostejní k opětovnému nárůstu totalitního uvažování, ve kterém tak nepokrytě platí: 'kdo není s námi, je proti nám a je potřeba ho umlčet'. Vždyť totalita, nesnášenlivost k jiné rase, k jinému názoru může a má dnes zcela jinou podobu. Třeba zahalenou do slov ekologie, životní prostředí, rovnost pohlaví, politická korektnost a multikulturalismus," uvedl Kubera v projevu.

Šternovi potomci v prohlášení uvedli, že témata ekologie, rovnosti pohlaví, multikulturalismu a politické korektnosti patří zcela běžně do programů a také zákonů demokratických zemí. Politická korektnost podle nich vznikla především jako ochrana, aby se nikdy už nemohl opakovat holokaust a nikdo už nemohl zneužívat jazyk a komunikaci jako postupnou přípravu na genocidu a průmyslové vraždění.

Senátoři napsali, že ústavní pořádek zaručuje základní práva a svobody všem bez rozdílu pohlaví a také právo obyvatel na příznivé životní prostředí. Podle sociologa a zakladatele hnutí Veřejnost proti násilí Fedora Gála, který se v Terezíně narodil, Kubera svými slovy zlehčil utrpění obětí totality. Předsedkyně České ženské lobby Eliška Kodyšová označila Kuberova slova z projevu za nepřijatelná. Podle ředitele české Amnesty International Marka Martina by mohla legitimizovat odpor k občanské společnosti.

 

Zdroj: aktualne.cz