Propusťte lidskoprávní aktivistky a aktivisty zadržené v Turecku

Placeholder

Propusťte lidskoprávní aktivistky a aktivisty zadržené v Turecku

11. 7. 2017

Dne 5. července 2017 byla v Turecku zadržena skupina lidskoprávních aktivistek a aktivistů bez jakéhokoliv důvodu a vysvětlení. Mezi nimi byly zadrženy i dvě členky Women’s Coalition – Turkey: İlknur Üstün, zakládající členka turecké koordinace Evropské ženské lobby a Nalan Erkem.

 

UPDATE 18. 07. 2017: Soud rozhodl o propuštění 4 ochránců a ochránkyň lidských práv s rozhodnutím o soudní kontrole: Nalan, Nejat, İlknur (generální koordinátorka Koalice žen v Turecku) a Şeyhmus. Soud jim zakázal opouštět Turecko a třikrát týdně se musí hlásit na policejní služebně. Zbývajících šest lidskoprávních aktivistek a aktivistů Günal, Özlem, İdil, Veli, Ali a Peter zůstávají zadrženi a čekají na soud. 

 

Prohlášení Women's Coalition - Turkey k situaci:

„Vyjadřujeme solidaritu s našimi kolegyněmi, které byly zadrženy!

Deset žen a lidskoprávních aktivistek a aktivistů, včetně členek Women’s Coaliton İlknur Üstün a Nalan Erkem bylo včera zadrženo (5. července 2017).

Je nepřijatelné, aby dvě z významných obhájkyň ženských práv byly zadrženy navíc v době, kdy se útoky proti právům žen šíří alarmující rychlostí. Toto zadržení považujeme za přímý útok na ženské hnutí a na všechny ženy. Boj za ženská práva nesmí být oddělen od bojů za lidská práva.

Obě naše kolegyně odhodlaně pracovaly na odstranění násilí páchaného na ženách, na zlepšení přístupu žen ke spravedlnosti a na větším zapojení žen do politického života. Máme za to, že jejich zadržování je “odpovědí” na roky jejich neúnavné práce pro ženská práva. Jejich zadržení neodradí ani nás ani je od boje za práva žen, protože nás čeká ještě dlouhá cesta k dosažení rovnosti žen v Turecku.

Je to dlouhá cesta a my budeme pokračovat v našem úsilí za ženská práva.“

 

Women’s Caolition - Turkey (Kadın Koalisyonu),

www.kadinkoalisyonu.org 

Nuray Ozbay

 

Česká ženská lobby vyjadřuje solidaritu nespravedlivě zadrženým aktivistkám a aktivistům v Turecku a připojuje se k žádosti o jejich okamžité propuštění. 

I vy se můžete připojit k vyjádření solidarity a žádosti o propuštění prostřednictvím petice Amnesty International zde.