Pražané tančili proti násilí

Placeholder

Pražané tančili proti násilí

15. 2. 2018

Téměř každá třetí žena u nás zažila fyzické nebo sexuální násilí, některá i opakovaně. Mnohdy se násilí odehrává v partnerských vztazích, kdy tato situace trvá i několik let. Na tento nepříznivý fakt upozorňuje akce "Tancem proti násilí", která roztančila okolo stovky lidí na piazzetě Národního divadla. Podle organizátorů je potřeba o této choulostivé věci mluvit a snažit se ji řešit.

Napsal David Wilczek pro PrahaTV, 15. února 2018

V rytmu hudby tančili Pražané na piazzettě Národního divadla, aby upozornili na rostoucí násilí na ženách. Podle odborníků se většinou tyto nepříjemné věci dějí mezi lidmi, kteří se znají.

"Ty případy, že to násilí zažijete když jdete po ulici, se stávají. Daleko častější je však to, že to násilí vznikne mezi lidmi, kteří se znají," řekla Hana Stelzerová, ředitelka České ženské lobby.

Akci přišly podpořit i ženy, které násilí zažily ve svém blízkém okolí.

anketa

Mnoho žen v násilném vztahu žije tak dlouho, že si na danou situaci zvyknou a přestanou ji řešit.

anketa

Násilí má několik forem. Mezi ty nové patří i kyberšikana.

"Zveřejní fotku, která byla třeba intimní a vydírá jeden druhého," řekla Hana Stelzerová.

Závažnost tohoto problému si uvědomuje i vedení MČ Praha 1, která akci podpořila.

"Přestože jsem muž, tak si dokážu uvědomit ten problém, který ty ženy mají. Ony neví, jak to přiznat, jak s tím jít za policií," řekl Filip Kračman, radní MČ Praha 1.

Pokud jste se stali obětí násilí nebo někdo ve vašem okolí, obraťte se například na organizaci proFem, která vám pomůže řešit vaší těžkou situaci.