Pracující máma rovná se úspěšné dítě! Proč tomu tak je?

Placeholder

Pracující máma rovná se úspěšné dítě! Proč tomu tak je?

6. 5. 2019

Jste pracující matka? Pak pro vás máme dobrou zprávu. Podle nedávno zveřejněné rozsáhlé studie děláte pro budoucnost svého dítěte to nejlepší. Bude dobře vydělávat a dosáhne kariérních úspěchů.

Napsala Tereza Víchová pro maminka.cz, 6. května 2019

Ne, tohle opravdu nemá být polemika o tom, kdy je nejlepší vracet se od batolete do práce. Především proto, že jsou podmínky každé z nás úplně jiné: Někdo prostě vydělávat musí bez ohledu na to, že se dvouletý prcek zapříčí ve dveřích jesliček a vám to rve srdce. Diametrálně odlišné je také pracovat třeba na home office nebo částečný úvazek. Máte ochotnou babičku, nebo dítě na osm hodin denně musíte svěřit školce? Také nesrovnatelné okolnosti. Jestli si chcete a můžete své dítě užívat třeba i déle než do tří let, udělejte to. Jestli chcete či musíte pracovat, i když je dosud malé, čtěte dál. Tohle vám totiž udělá radost (a pomůže s možnými výčitkami, že se mu plně nevěnujete). 

Jaká máma, taková dcera 

Výzkumníci z prestižních univerzit ve Spojených státech a Velké Británii analyzovali data o více než stovce tisíc lidí z devětadvaceti 
zemí světa. Zjistili, jaký vliv na jejich životy měl fakt, že jejich matky pracovaly. Výsledky pak zmiňovala třeba americká stanice CNN nebo časopis Time, u nás to byl týdeník Respekt. Na co přišli? Především na to, že ženy, jejichž matka pracovala, později ve svém životě dosahovaly kariérních úspěchů a vyšších výdělků než dcery žen v domácnosti.  A podle jedné starší studie dcery takto emancipovaných maminek vydělávají v dospělosti o celou čtvrtinu více než dcery matek v domácnosti. 

Páni kluci 

Jak vidno, holčičky od své pracující maminky odkoukávají, že zavřít se jen do světa plenek, příkrmů a dětského hřiště nemusí být jediná možná cesta. A to se pak projeví v dospělosti. A co kluci? Tady bychom my ženy měly zajásat. Pracující máma totiž znamená, že se syn v dospělosti bude umět otáčet i doma. Když tu totiž běžně na všechny nenápadné provozní záležitosti nefunguje neviditelná ruka maminky, musí si i budoucí muž zvykat na to, že přiloží ruku k dílu v jinak nevídaných věcech! 

Konkrétně podle studie v USA muži zaměstnaných matek stráví později asi o osm hodin týdně více třeba praním prádla či vyměňováním plenek! A to je bezmála dvojnásobek času v porovnání s muži, kteří vyrostli v domácnosti, kde maminka do zaměstnání nedocházela. 

Chystáte se do práce? 

Ať už si užíváte dětský svět naplno několik let, nebo se vrháte zpět do práce už po několika měsících s miminkem, začněte pozvolna, jak radí Eliška Kodyšová, ředitelka APERIO – Společnosti pro zdravé rodičovství. „Odhadněte, kolik času byste mohla v danou chvíli práci věnovat, a pak to snižte alespoň o čtvrtinu. Se zaměstnavatelem si vyjasněte vzájemná očekávání – práce, kterou vám zadává, by měla odpovídat vašemu úvazku,“ nabádá Eliška Kodyšová. „A ověřte si, jaké máte možnosti flexibility v práci – pružnou pracovní dobu, možnost práce z domova – a za jakých podmínek je můžete využívat.“ 

Nebuďte na to sama 

Aby vaše dítě bylo jednou úspěšné a šťastné (nehledě na výsledky jakýchkoli výzkumů), mělo by mít nejlepší příklad v rodičích. Zásadní je tedy poznat své limity a ujasnit si priority. Můžete být stokrát šťastná, až zvládnete v práci skvělou prezentaci. Ale když se na vás pak doma svalí hora nesplněných povinností, těžko to zvládnete mávnutím ruky. 

„K tomu, aby se pracující matky nepřecenily a správně odhadly, kdy zvládnou rodinu i práci, musí znát své limity a především si určit priority. Často mívají pocit, že musí udržet všechny kolem sebe spokojené,“ říká Ondřej Wysoglad, ředitel personální agentury Adecco ČR a SK. „Snaha zvládnout rodinu i zaměstnání pak pochopitelně vede k vyčerpání a frustraci. Určitě je dobré, aby se ženy zbavily pocitu, že musí vše zvládnout samy.“ Chcete-li být v pracovním nasazení, řekněte si rodině o pomoc. „Je dobré o očekáváních jasně mluvit předem spíše než spoléhat se na to, že ‚někdo‘ si všimne, že potřebujete pomoc, anebo že babička bude permanentně k dispozici tak, jak se mi hodí,“ doplňuje Eliška Kodyšová. 

Zvládněte svůj comeback 

Věnovat se úspěšně práci i dětem vyžaduje kromě odhodlání především „plány B“. Protože nepředvídatelných situací s malými dětmi je mnoho, především pokud jde o nemoci. „Pokud dítě onemocní anebo ho nemůžete vyzvednout ze školky včas, je dobré mít domluvu s někým, kdo ho vyzvedne nebo s ním v případě nemoci část dní zůstane doma – což nemusí být vždycky jen babička, ale i váš partner,“ zdůrazňuje Eliška Kodyšová. „A především radím – plánujte spíš méně než více a najděte si čas na zdravé jídlo a pravidelný pohyb, který vám vyhovuje.“ Paradoxně na tom budete v pracovní oblasti trochu lépe, když naskočíte do rozjetého vlaku jen pár měsíců po porodu: „To je pak situace pro matku, otce i zaměstnavatele většinou jednodušší, než když se vrací po 3–4 letech,“ dodává Ondřej Wysoglad. „V takovém případě se vlastně nevracíte, ale začínáte znova. Hodně také záleží na podpoře okolí matky či otce.“ 

Chcete mě? 

Otázka směrem k zaměstnavateli je nabíledni. Mají o nás, matky, vůbec na pracovním trhu zájem? „Dnes vidíme mnohem víc zaměstnavatelů, kteří se snaží zapojit rodiče na rodičovské ještě dřív, než jsou dítěti tři roky, a pro některé z nich je částečný úvazek dobrým řešením. Pokud má ale žena nízký plat a musela by za zaměstnáním dojíždět, zkrácený úvazek se jí nemusí vyplatit,“ objasňuje Eliška Kodyšová, jakou míváme na pracovním restartu výchozí pozici. 

Přes to všechno je ale pracující máma (jakkoli zvládá vše zorganizovat a děti ji naučily dělat bez mrknutí oka pět věcí najednou v rekordně krátkém čase) tak trochu horkým bramborem, což potvrzuje i Ondřej Wysoglad. Podle něj se sice ve firmách mnohem více využívají flexibilní formy zaměstnání pro pracující matky, ale stále je na čem pracovat: „Zaměstnavatelé mají obavy z časté nepřítomnosti matek z důvodu nemoci nebo prázdnin jejich dětí. Nevěří také, že na zkrácený úvazek může daný zaměstnanec stihnout vše, co je potřeba. Často se obávají toho, že zaměstnané matky mají jiné priority, a nebudou proto tak výkonné a flexibilní,“ doplňuje smutná fakta personalista.

„Návrat rodičů malých dětí do zaměstnání neusnadňuje ani samotný stát. V České republice chybí státní jesle a školky jsou přeplněné. Rodiče jsou navíc limitováni hodinami, kdy může být jejich dítě v jeslích či školkách, aby nepřišli o rodičovský příspěvek,“ uzavírá Ondřej Wysoglad. V mnoha rodinách je tak přes veškerou snahu o uplatnění se na trhu práce na pořadu dne zažitá klasika: být s dětmi naplno minimálně do tří let věku. 

 

Zdroj: maminka.cz