Podpořme organizace pomáhající afghánským ženám a dívkám

Placeholder

Podpořme organizace pomáhající afghánským ženám a dívkám

20. 8. 2021

Práva žen a dívek v Afghánistánu jsou po nástupu Talibanu ohrožené. Během vlády Talibanu v Afghánistánu v letech 1996 až 2001 bylo ženám zakázáno chodit do školy nebo pracovat mimo své domovy./1/ 

“A za posledních 20 let bylo v zemi všechno znovu vytvořeno, od školství, přes právní systém, sociální, ekonomický... Ženy získaly všechno. Nejen ženy, ale Afghánci obecně hodně získali,” řekla Manizha Naderi, spoluzakladatelka Women For Afghan Women (WAW) v nedávném rozhovoru pro The Atlantic./2/

Po dvaceti letech hrozí, že práva žen a dívek budou znova omezována a mohou trvale ztratí právo pracovat a vzdělávat se. /3/ 

Podle zprávy zveřejněné OSN /4/ na konci července bylo téměř 250 000 lidí - z toho 80 procent žen a dětí - nuceno opustit své domovy, protože američtí vojáci se začali v květnu stahovat z Afghánistánu. V období od května do června došlo také k prudkému nárůstu úmrtí žen a dětí v Afghánistánu, což se shoduje s odchodem USA a dalších mezinárodních jednotek ze země./5/ V dobách, kdy ozbrojenci Talibanu získali kontrolu nad velkými městy země, vyhostili dívky ze škol, poslali ženy domů z práce, zničili zdravotnická zařízení, propustili tisíce vězňů a zabili civilisty.

Právě proto se obrátila Česká ženská lobby v otevřeném dopise na ministra zahraničních věcí Jakuba Kulhánka, aby se zasadil o ochranu a udržení práv žen a dívek v Afghánistánu. Společně můžeme podniknout další kroky, abychom pomohli k ochránění práv žen a dívek v Afghánistánu. 

Podpořme místní organizace

V Afghánistánu dlouhodobě pracují organizace na zlepšení situace místních žen a dívek. Můžete finančně podpořit jejich činnost. Příkladem takových organizací je Women for Afghan Women, která se neúnavně zasazuje o práva žen a zpochybňuje normy, které jsou základem násilí založeného na pohlaví, s cílem ovlivnit postoje a přinést změnu. Další organizací je Women for Women International, poskytující dovednosti, znalosti a zdroje, které vytvářejí udržitelnou změnu pro ženy, jejich rodiny a jejich komunity.

MADRE pořádá sbírku na podporu místních organizací zaměřených na práv žen a pro obránce lidských práv. Tyto partnerské organizace pomáhájí zajistit jídlo ženám a rodinám, které uprchly z bojů, a rychle koordinují ochranu a evakuaci žen, na které se zaměřují hrozby Talibanu. Afghánské ženy a jejich místní organizace musí být podporovány při navigaci v nebezpečných dnech.

Práce novinářek je ohrožena

Mezi ohrožené ženy patří také afghánské novinářky, které čelí obrovským hrozbám nejen kvůli práci, ale také specificky kvůli práci v médiích, což je odvětví, na které se zvláště zaměřuje Taliban./6/ Novinářky nemusí být schopny otevřeně pracovat a musí skrývat svou identitu. Můžete jim pomoci sledováním Rukshana Media a Sahar Speaks, v obou organizacích pracují afghánské novinářky. Za účelem další podpory novinářek můžete přispět na pomoc ženám v Rukshana Media.

Obraťte se na politiky

Zatím v Česku neexistuje otevřená výzva ani petice, ke které by se lidé mohli připojit. Lidé se ale mohou obrátit na poslance a poslankyně, nebo členy vlády přímo a žádat podniknutí potřebných kroků v této situaci. EU a její členské státy musí použít všechny prostředky k zajištění dodržování práv žen a dívek v Afghánistánu v následujících týdnech nebo měsících, a to vysláním silného signálu, že nebude tolerováno žádné porušování práv žen. 

V UK Amnesty International spustila petici vyzývající Britského premiéra, aby podnikl kroky v pomoci lidem ohroženým vládou Talibanu, pod kterou je už přes 12 000 podpisů. 

 

Do tohoto článku budeme doplňovat možnosti, jak můžete pomoct. Děkujeme za vaši solidaritu a zájem.

 

/1/ https://apnews.com/article/taliban-takeover-afghanistan-what-to-know-1a7...

/2/ https://www.theatlantic.com/international/archive/2021/08/the-talibans-r...

/3/ https://www.nbcnews.com/news/world/afghan-women-fear-dark-future-loss-ri...

/4/ https://www.npr.org/2021/08/13/1027520899/afghanistan-humanitarian-crisi...

/5/ https://news.un.org/en/story/2021/07/1096382

/6/ https://www.globalcitizen.org/en/content/ways-you-can-support-those-in-n...