Pavel Bělobrádek: Pokud jde o Romy nebo uprchlíky, musí jít politik proti „hlasu lidu“. Pravda se odhlasovat nedá.

Placeholder

Pavel Bělobrádek: Pokud jde o Romy nebo uprchlíky, musí jít politik proti „hlasu lidu“. Pravda se odhlasovat nedá.

9. 10. 2015

Napsal Michal Komárek pro Romea.cz, 9. října 2015

Znevýhodněné děti mají chodit do „normální“ školy, lidé němají bydlet na ubytovnách v ghettech, ale v normálních bytech, ženy mají mít stejné platy jako muži a společnost je musí víc chránit proti násilí, společnost se musí učit, jak se vyhnout energetické krizi... Jsou to vzájemně provázaná témata, jen nejsme běžně zvyklí o nich takto uvažovat. Jejich komplexní řešení bude rozhodovat o tom, jestli se nám podaří vytvořit kreativní, tolerantní, otevřenou, bezpečnou a v mnoha ohledech tak i bohatou a spokojenou společnost.

Takový je vzkaz nové iniciativy nevládních organizací, které pracují na „českém příspěvku k cílům pro udržitelný rozvoj“. Globální cíle pro udržitelný rozvoj schválil v září summit OSN v New Yorku.

Na tiskové konferenci ve čtvrtek 8. října vyzval Petr Lebeda z analytického centra Glopolis českou vládu, aby na daných úkolech začala pracovat komplexně a důsledně. „Máme tady opravdu mnoho různých vládních strategií, ale velký problém je jejich provázanost. A samozřejmě i jejich naplňování,“ řekl mimo jiné Lebeda.

Vládní politiky zastupoval na tiskové konferenci místopředseda vlády Pavel Bělobrádek. Na otázku serveru Romea.cz připustil, že není jednoznačné, nakolik je vláda takového přístupu schopná. „Naše státní a veřejná správa bezesporu nejsou v dobré kondici,“ konstatoval Bělobrádek. „Týká se to i vládní úrovně, občas zabředáváme do absurdit a paradoxů byrokracie, některá ministerstva vzájemně nespolupracují. Určitě nedosáhneme rychle nějakého převratného výsledku. Ale důležité je, aby tu byla vůle někam se pohnout.“

Na další otázku serveru Romea.cz Pavel Bělobrádek řekl, že v tématech, která se týkají například Romů nebo uprchlíků „musí jít odpovědný politik i proti ´hlasu lidu´“. Podle Bělobrádka je to otázka charakteru politika i politické strany. „Musím přiznat, že jsem zpočátku nechtěl k uprchlické krizi vystupovat, ale zdálo se mi, že i politici, kteří jsou zvyklí mávat lidskoprávním praporem nějak dlouho spí,“ dodal Bělobrádek. „Ano, je třeba se postavit většině. Bez ohledu na to, že to jsou voliči. Pravda se odhlasovat nedá.“

Jednotlivé cíle pro udržitelný rozvoj představili zástupci neziskovek EDUin, Platforma pro sociální bydlení, Ženská lobby, Zelený kruh a FORS.