Oslavy MDŽ v Brně – svěží závan moderního feminismu oživuje tradiční svátek

Placeholder

Oslavy MDŽ v Brně – svěží závan moderního feminismu oživuje tradiční svátek

15. 3. 2017

Oslavy MDŽ v Brně – svěží závan moderního feminismu oživuje tradiční svátek

Kdo šel ve středu 8. března odpoledne okolo Joštovy sochy na Moravském náměstí v Brně, mohl zde navštívit informační stánek a nad šálkem kávy nebo čaje diskutovat s místními aktivistkami a aktivisty o ženských otázkách. Materiály na stolcích dodaly nejrůznější brněnské organizace, a přestože pokrývaly širokou škálu témat, nemohly ani zdaleka stačit na celé spektrum otázek, které Brňany a Brňanky zajímají.

Hovořilo se o platové nerovnosti, diskriminaci na trhu práce, klesající porodnosti, kvalitě zdravotní péče, plánovaném rodičovství a mnoha dalších věcech. Zájmu místních o feministické otázky se mohl rovnat snad jedině jejich zájem o lahodné zákusky z družstevní kavárny a cukrárny Tři Ocásci, které byly u stánku rovněž dostupné. Kromě čistě feministických témat si řada návštěvnic také nostalgicky zavzpomínala na tradici, kterou u nás tento svátek kdysi míval.

Dámy dostaly od České ženské lobby přání k MDŽ, pánové si museli vystačit s pozvánkou na panelovou diskuzi a následnou afterparty, která probíhala od sedmi hodin v baru Bajkazyl. Tam jsme se mohli v úvodní prezentaci za festival naiff dozvědět, proč si aktivisté a aktivistky k příležitosti letošní oslavy nasadili  tzv. pussy hats, původně symbol protestu žen v USA proti misogynním a sexistickým výrokům prezidenta Trumpa.

Samotná debata pak byla na téma „Co trápí ženy v Brně?”, a zúčastnila se jí řada zajímavých osobností.

Za organizaci Rozkoš bez rizika, zabývající se právy sexuálních pracovnic, hovořila Alena Přikrylová. Ligu lidských práv nám přišla představit Sandra Pašková. Hana Grygarová z Rozpouštíme bariéry (z níž se následně stala DJ Sheala a vyrazila nám dech našlápnutým djským setem) přinesla zase velice cenný vhled do problematiky žen s postižením nebo žen pečujících o postižené děti. Za Brňákům už notoricky známé Nesehnutí, nebo přesněji za jeho tým “Ženská práva jsou lidská práva”, přišla promluvit Lucie Čechovská.

Kromě zaběhnutých neziskových organizací se do diskuze zapojila také Katarína Slezáková z Gender kolektivu, spolku studentů a studentek gender studies při FSS MU, Hana Kovářová za emancipační kolektiv Prázdné trůny a Anna Demchuk za družstevní kavárnu a cukrárnu Tři Ocásci. Diskutující hovořily mj. například o tom, že komplikovaný přístup na trh práce je pro české ženy možná ještě palčivějším problémem než platová nerovnost.

Krátkým vstupem uvedla svou novou hru Zasnoubené se smrtí, věnovanou ženám československého pilota RAF Josefa Brykse, scénáristka Simona Petrů. Dostalo se i na ekologické téma těžby uhlí, prezentované organizací Limity jsme my.

Po diskuzi o závažných tématech následovala zábavná část večera, kterou zahájila performance umělecké skupiny Geng Beng. Na pódiu je vystřídala hudební skupina Kadimír 269, která si publikum získala svými angažovanými a vtipnými rapovými texty. Zbytkem večera nás provedli úžasní DJ Sheala a DJ Rubenz.

Oslava MDŽ by nevznikla bez organizačního úsilí kolektivu Prázdné trůny, hnutí Ženy za svobodu a blogu Women of Brno. Akci finančně i cennými radami podpořily organizace Česká ženská lobby a Nesehnutí, kterým za to patří obrovský dík, protože na letošní oslavy MDŽ mnozí z nás dlouho nezapomenou.

"Projekt byl spolurealizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro rovnost žen a mužů."

Více fotografií najdete na Facebookové stránce. 

Autor: Pavel Zoubek

Fotografie: Kateřina Křížová