Organizace vyzvaly Babiše, aby nerušil ministra pro lidská práva

Placeholder

Organizace vyzvaly Babiše, aby nerušil ministra pro lidská práva

6. 12. 2017

Nevládní organizace na pomoc ženám, rodinám, homosexuálům či migrantům vyzvaly dnes Andreje Babiše (ANO), který se odpoledne stane premiérem, aby ve své vládě zachoval post ministra či ministryně pro lidská práva. Zrušení pozice podle nich omezí prosazování rovných šancí pro všechny i odstraňování diskriminace a znevýhodnění. Ohrozit by mohlo i čerpání evropských dotací. Na happeningu u pomníku Milady Horákové nedaleko Sněmovny to dnes uvedli zástupci organizací.

Autor ČTK pro České noviny, 6. prosince 2017

Babiš ve své vládě s ministerským postem pro lidská práva nepočítá. Zatím není jasné, kdo by měl mít na starosti tuto agendu, která se týká menšin, rovnosti žen a mužů, dětských práv či podmínek seniorů a postižených. Podle dosavadních informací by se měla přesunout z Úřadu vlády na ministerstvo spravedlnosti. S tím aktivisté a nevládní organizace nesouhlasí. Podle nich by téma ztratilo váhu a opatření by se hůř prosazovala.

"Zásadní je, aby byl nejen zachován post ministra či ministryně pro lidská práva, ale také to, aby tato průřezová agenda zůstala pod Úřadem vlády, a to jako jeden celek. Jedině tak je možné ji zodpovědně a informovaně vykonávat," uvedly v prohlášení organizace. Zdůraznily, že i přes řadu pozitivních změn čelí Česko stále kritice mezinárodních institucí. Důvodem je třeba roztříštěnost péče o ohrožené děti a velký počet chlapců a děvčat v dětských domovech, malé zastoupení žen v politice a vysokých pozicích, velké rozdíly ve výdělcích žen a mužů či nerovné podmínky Romů, přistěhovalců i lidí s postižením.

Happening se konal u pomníku právničky Milady Horákové, kterou nechal popravit komunistický režim. Akci pořádala Česká ženská lobby, která zastřešuje tři desítky organizací na pomoc ženám, dětem a rodinám. Přidala se Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu (PROUD), která hájí zájmy leseb, gayů, bisexuálů či transsexuálů. Akci podpořilo Konsorcium nevládních organizací pracujících s migranty i Česká odborná společnost pro inkluzivní vzdělávání.

"Ministr či ministryně pro lidská práva by v době přibývajícího populismu a extrémních názorů měl být i morální kotvou. Důležitá je etická rovina," řekla ČTK ředitelka pořádající ženské lobby Hana Stelzerová. Podle ní je podstatný nejen post, ale i osobnost ministra či ministryně. S působením posledního šéfa agendy Jana Chvojky (ČSSD) totiž organizace příliš spokojeny nejsou. Svou nečinností podle nich přispěl k rozšíření názoru, že pozice je vlastně zbytečná.

Podle informací ČTK není tak jednoduché kabinet ministra pro lidská práva zrušit. Jedná se totiž o desítky zaměstnanců i projekty za evropské peníze za několik miliard korun. Dosavadní šéf agendy lidských má dva odborné náměstky - pro legislativu a lidská práva. První řídí tři odbory, druhý dva. Jedním z dvojice odborů je agentura pro sociální začleňování. Řada postů spadá pod služební zákon.