Nobelova cena ukázala na problém sexuálního násilí, reagují Češi

Placeholder

Nobelova cena ukázala na problém sexuálního násilí, reagují Češi

5. 10. 2018

Nobelův výbor letošním výběrem nositelů Nobelovy ceny za mír poukázal na závažný problém sexuálního násilí a na potřebu proti němu vystoupit. Shodují se na tom zástupci českých organizací zasazujících se o lidská práva, které byla oslovena. Nobelovu cenu za mír letos získali aktivistka irácké komunity jezídů Nadja Muradová a konžský lékař Denis Mukwege. Dvojice prestižní ocenění dostala za boj proti sexuálnímu násilí jako zbrani ve válkách, upřesnil Nobelův výbor.

Autor ČTK pro týden.cz, 5. října 2018

"Nadja Muradová, byla poprvé významně oceněna Cenou Václava Havla za lidská práva před dvěma lety, dnes je nejvýznamnější tváří boje proti sexuálnímu násilí. Jde o praktiku hrubého prosazování moci a nadvlády, které se netýká pouze válečných zón ale v době míru se přesouvá zejména za dveře domovů, což dokládají i naše statistiky," sdělila členka výboru České ženské lobby Marta Smolíková. "Nobelův výbor upozornil na nutnost boje proti tomuto nepřípustnému jevu, zatímco náš stát liknavě odsouvá podpis Istanbulské úmluvy proti genderově orientovanému násilí, což svědčí spíše o zlehčování problému, mnohdy s tragickými následky," doplnila Smolíková.

"Máme radost z toho, že se díky Nobelově ceně za mír o tak důležitém tématu, jako je sexuální násilí v konfliktech, mluví. Je to jedna z nejhrůznějších věcí, ke které ve válkách dochází. Děsivé na tom je, že znásilnění je využíváno jako válečná zbraň - jako nástroj pro podmanění, ponížení a oslabení nepřítele," uvedl Jan Mrkvička, ředitel humanitární a rozvojové sekce organizace Člověk v tísni.

"Oba laureáti upozorňují na tuto problematiku v zemích, kde Člověk v tísni dlouhodobě pracuje - v Iráku a v Kongu. Denis Mukwege byl dokonce v roce 2015 hostem našeho festivalu Jeden svět v Bruselu. S jeho nemocnicí Panzi ve městě Bukavu jsme spolupracovali a jejich práce si vážíme. Toto ocenění považujeme za vyjádření úcty k obětem sexuálního násilí," řekl Mrkvička.

Také ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský připomněl, že Muradová v roce 2016 získala Cenu Václava Havla, na jejímž udílení se knihovna podílí. "Přijímáme s hlubokým uspokojením a radostí zprávu, že laureátka ceny Václava Havla za lidská práva 2016 získala spolu s konžským lékařem Denisem Mukwegeou i Nobelovu cenu za mír za rok 2018. Dramatický příběh Nadji Muradové i vůle, s kterou překonala trauma věznění a týrání tzv. Islámským státem a věnovala veškerou svou energii boji za práva jezídských žen a jezídského lidu si takové ocenění více než zaslouží," napsal Žantovský.