Neziskovky píšou dopis Babišovi: Nerušte ministra pro lidská práva

Placeholder

Neziskovky píšou dopis Babišovi: Nerušte ministra pro lidská práva

24. 11. 2017

Praha - Nevládní organizace Český helsinský výbor, Česká ženská lobby a Lumos žádají Andreje Babiše, aby jako premiér nerušil funkci ministra pro legislativu a lidská práva. Problematika by se podle předsedy ANO přesunout pod ministerstvo spravedlnosti, které nyní vede Robert Pelikán z ANO. Ministrem pro lidská práva je nyní Jan Chvojka (ČSSD).

Autor: EuroZprávy.cz/ ČTK pro domaci.eurozpravy.cz, 24. listopadu 2017

Záměr zrušit ve vládě místo ministra pro lidská práva a legislativu uvedlo hnutí ANO ve svém volebním programu, který představilo zhruba měsíc před říjnovými volbami do Sněmovny.

Občanské iniciativy, které se obrátily na Babiše otevřeným dopisem, ale považují za zásadní, aby se "nová vláda nadále systematicky věnovala ochraně a naplňování lidských práv a občanských svobod všech zranitelných skupin", jako jsou ženy, děti, senioři, zdravotně postižení nebo žadatelé o azyl, a vyhodnocování toho, jestli policie, vězeňská služba a další státní instituce respektují české zákony a mezinárodní úmluvy o lidských právech.

Současně připomněly, že Česko dostala tento měsíc od Organizace spojených států 201 doporučení, co by mělo v příštích pěti letech udělat pro zlepšení ochrany práv zmíněných obyvatel a k plnění závazků v oblasti lidských práv.

"Je nutné připravit akční plán, jak tato doporučení postupně naplnit, a začít jej neprodleně realizovat. A to je úkol hodný ministra pro lidská práva," sdělila ČTK ředitelka Českého helsinského výboru Lucie Rybová.