(Ne)Dostupnost interrupcí v EU dopadá na 20 milionu žen, upozorňují organizace u příležitosti Mezinárodního dne bezpečných interrupcí

Placeholder

(Ne)Dostupnost interrupcí v EU dopadá na 20 milionu žen, upozorňují organizace u příležitosti Mezinárodního dne bezpečných interrupcí

24. 9. 2024

K Mezinárodnímu dni bezpečných interrupcí proběhne 24. a 26. září ve čtyřech městech – Praze, Olomouci, Ústí nad Labem a Ostravě – sběr podpisů pod Evropskou občanskou výzvu „Můj hlas, moje volba“ za dostupné a bezplatné interrupce napříč Evropou. Cílem je zdůraznit, že interrupce jsou základní zdravotní péčí, která musí být přístupná všem bez vyjímek.

Česká ženská lobby společně s iniciativami Ciocia Czesia, eFko a Ústecký Pride pořádají sběr podpisů pod Evropskou občanskou výzvu „Můj hlas, moje volba“, jejímž cílem je zajistit dostupné a bezplatné interrupce napříč Evropou. Sběr podpisů proběhne 24. září od 17:00 na Palackého náměstí v Praze, v blízkosti Ministerstva zdravotnictví. Organizátorstvo tím chce poukázat na to, že interrupce jsou zdravotní péče, která by měla být dostupná. 

To, že jsou interrupce v ČR legální, ještě neznamená, že jsou snadno dostupné. Pokud je přístup k reprodukční zdravotní péči omezen, nepovede to k menšímu počtu interrupcí, ale naopak k jejich nebezpečnějším alternativám,“ uvedla za Českou ženskou lobby advokační expertka Klára Hlavačková.

Ekonomické i zdravotní riziko

Nedostatečná dostupnost interrupcí představuje závažné zdravotní, ekonomické a emocionální riziko, zejména pro ženy ze znevýhodněných skupin. Podle reportu ASAP je cena interrupce po 8. týdnu těhotenství v Česku až 30 % minimální mzdy.

„Může se tedy jednat o velice zásadní zásah do příjmu osoby, která interrupci potřebuje. Navíc v Česku, narozdíl od jiných zemí, jako je například Německo, není možné, aby tyto náklady byly hrazeny ze zdravotního pojištění nebo za pomoci nevládních organizací,“ vysvětlila Jolanta Nowaczyk z Ciocia Czesia.

Mezinárodní rozměr nedostupných interrupcí

Zásadním problémem je také přístup k interrupcím pro cizinky žijící v ČR, zejména pro Polky, které jsou nuceny cestovat za bezpečnou interrupcí. „Podle našich dat 41 % českých nemocnic neposkytuje interrupce cizinkám bez trvalého pobytu a 12 % si není jisto, jak postupovat.,“ dodává Nowaczyk.

Podle ředitelky České ženské lobby Diany Soták Gregorové místo zvyšování dostupnosti interrupcí naopak rostou tendence je omezovat. „Interrupce jsou základním právem, které by mělo být dostupné všem bez ohledu na jejich původ nebo státní příslušnost. Podporou této Evropské občanské iniciativy vyjadřujeme solidaritu se všemi zasaženým a společně usilujeme o spravedlivější a rovnější přístup k interrupcím napříč celou EU,“ uvedla Diana Soták Gregorová. 

Evropská občanská výzva: Za spravedlivý přístup k interrupcím v EU

Podpora Evropské občanské výzvy „Můj hlas, moje volba“ je krokem k ochraně reprodukčních práv v Evropě. Cílem je nasbírat milion podpisů, aby Evropská komise projednala návrh na finanční podporu členských států, které by zajistily bezplatné bezpečné interrupce pro všechny ženy v EU. V Česku je zapotřebí ještě 12 000 podpisů. 

Tato kampaň již získala podporu více než půl milionu evropských občanů. Jejím posláním je prosadit spravedlivý přístup k interrupcím a zajistit, aby žádná žena nebyla nucena riskovat své zdraví kvůli nedostatečné dostupnosti této péče.

Sběr podpisů:
Praha: 24. září od 17:00, Palackého náměstí
Olomouc: 24. září od 14:00
Ústí nad Labem: 26. září od 15:00
Ostrava: 26. září od 14:00 před Novou Karolinou

 

 

Mezinárodní den bezpečných interrupcí

24. 9. 2024