Městská doprava je místem častých sexuálních útoků

Placeholder

Městská doprava je místem častých sexuálních útoků

24. 11. 2017

S doteky nebo osaháváním se v tramvaji nebo autobusu setkala nejedna žena. Výjimkou není ani cestující, který masturbuje. Podle odborníků jsou právě hromadné dopravní prostředky jedním z nejčastějších míst, kde dochází k sexuálnímu obtěžování. Devianti zůstávají často nepotrestáni.

Napsala Kateřina Severová pro Novinky, 24. listopadu 2017

„Myslím, že Maďaři dělali nedávno průzkum, ze kterého se ukázalo, že právě tramvaj, metro nebo autobus jsou místem, kde jsou ženy nejčastěji sexuálně obtěžovány,“ řekla Právu ředitelka organizace Česká ženská lobby (ČŽL) Hana Stelzerová. Ve Francii řešili stejný problém, rozhodli se proto kvůli sexuálnímu obtěžování ve veřejné dopravě zpřísnit pachatelům tresty.

Ačkoli v Česku nedochází k sexuálním útokům v tramvaji nebo metru v takové míře, i tady se s nimi ženy setkávají. Podle Stelzerové jde o častý jev. „Většina žen si však nechává takovou zkušenost pro sebe,“ dodala s tím, že o sexuálním obtěžování se u nás mluví jen velmi málo.

Často ho také Češi zlehčují, jak podle ní ukázaly komentáře lidí k nedávné kampani na sociálních sítí #MeToo bojující proti tomuto druhu obtěžování. Jelikož se ženy nechtějí s takovým zážitkem svěřovat, řada deviantů proto zůstává nepotrestána.

Stud i strach

Stejně jako většina žen reagovala i dvacetiletá Jana, kterou při cestě ze školy v tramvaji nepříjemně překvapil muž s obnaženým přirozením. Místo aby například upozornila řidiče, na první zastávce vystoupila. Muž přitom v tramvaji zůstal.

Právě stud či strach bývá důvodem toho, že ženy o takovém zážitku mlčí. Potíž je také s dokazováním, doteky nebo osahávání jsou jen těžko prokazatelné.

Právo oslovilo dopravní podniky tří českých měst, vedle Prahy to bylo Brno a Plzeň. Od všech se ale dočkalo negativní odpovědi, že neevidují žádné stížnosti na sexuální obtěžování. „Je to převážně problematika policie,“ sdělila mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková.

Právě policie v hlavním městě nedávno řešila během krátké doby dva případy mužů, kteří se ukájeli v metru. Obě ženy, jež byly obtěžovány, se ale nezalekly a reagovaly pohotově. Jedna z nich masturbujícího muže natočila mobilem na video, druhá onanujícího cestujícího ve vagónu metra vyfotila. [celá zpráva] Důkazy pak předaly policii, ta video i fotky zveřejnila.

Zatím se ale ani jednoho z mužů nepodařilo dopadnout. Jestliže se je podaří chytit a usvědčit, hrozí jim za trestný čin výtržnictví, jak toto jednání trestní zákoník kvalifikuje, až dva roky vězení.

Podle sexuologa Jaroslava Zvěřiny je sexuální obtěžování ve veřejné dopravě běžné. Nahrává mu anonymita i příležitost, kterou nabízí dav lidí.

„Většinou jde o sexuální devianty, kteří využívají situace a osahávají ženy nebo se před nimi ukájejí. Někdy se takové jednání jeví jako drobnost, ale takový člověk pak může provést třeba v budoucnu i mnohem závažnější čin,“ podotýká Zvěřina.