Méně peněz na rovné příležitosti žen a mužů se nelíbí lobby

Placeholder

Méně peněz na rovné příležitosti žen a mužů se nelíbí lobby

9. 9. 2019

Česká ženská lobby (ČŽL) kritizuje snížení dotací na projekty na podporu rovných šancí pro ženy a muže, které schválila vláda. Dotkne se to služeb na pomoc týraným ženám a obětem sexuálního násilí či podpory rodičů, jimž bývalý protějšek neplatí na děti výživné. Lobby to uvedla v prohlášení, které zaslala ČTK.


Kabinet schválil dotační politiku vůči neziskovým organizacím. Na projekty na podporu rovných šancí žen a mužů příští rok stát poskytne 2,1 milionu korun. Letos to byl zhruba dvojnásobek, tedy 4,1 milionu. Loni dotace činily sedm milionů.

           Napsala ČTK, převzal týden.cz, 9. 9. 2019 

"Státu se dotace vyplatí. Jde o využití práce organizací, které mají dlouholeté zkušenosti a i díky zapojování dobrovolníků pracují efektivněji než stát," uvedla předsedkyně ČŽL Eliška Kodyšová. Zdůraznila, že dotace se využívají jen na opatření na podporu rovných příležitostí pro obě pohlaví. Nejméně 30 procent peněz na pokrytí nákladů si musí navíc organizace obstarat z jiných zdrojů než od státu, podotkla šéfka lobby. Podle ní se tak omezí služby pro oběti domácího násilí či prevence týrání dětí. Snížení dotací považuje Kodyšová nejen za "špatné politické rozhodnutí, ale i nehospodárný krok".

Na nerovné postavení a podmínky žen a mužů v Česku upozorňují mezinárodní instituce, domácí organizace i české vládní zprávy o rovnosti. Přestože ženy dosahují v posledních letech vyššího vzdělání než muži, mají o pětinu nižší průměrný plat. Ve stáří pak mají kvůli tomu i nižší penze. Rovnoměrně není rozdělena péče o děti a domácnost, velká část leží na ženách. V ČR mají nízké zastoupení v rozhodovacích pozicích, tedy ve vysoké politice či ve vedení firem.

Lobby poukazuje na to, že Česko se v úmluvách zavázalo k zajištění rovných příležitostí pro obě pohlaví. Pokrok se pravidelně hodnotí, úkoly se daří plnit i díky neziskovým organizacím. Kvůli snížení dotací se už nemohou věnovat systémovým projektům k řešení platové nerovnosti či k podpoře vyššího zastoupení žen ve vedení.

ČŽL uvádí, že úřad vlády podle náměstkyně Babišova kabinetu Tünde Barthové žádal původně částku o pět milionů vyšší. Ministerstvo financí přidělilo necelou třetinu požadované sumy.