Mediaguru: Hlas proti násilí chce kampaní změnit definici znásilnění

Placeholder

Mediaguru: Hlas proti násilí chce kampaní změnit definici znásilnění

23. 2. 2021

Organizace z koalice Hlas proti násilí spustily kampaň s názvem „Chce to souhlas“.

Napsal autor -stk- pro Mediaguru, 20. 2. 2021

Koalice Hlas proti násilí, která zastřešuje organizace Amnesty International, Česká ženská lobby a Konsent, a sdružení Ženy v právu minulý týden zahájily kampaň nazvanou „Chce to souhlas“. V rámci této kampaně se obracejí na českou vládu s požadavkem změnit definici trestného činu znásilnění v souladu s mezinárodními závazky ČR. Sex bez souhlasu by měl být podle nich považován za trestný čin znásilnění. 

„Znásilnění je zločin, který má velmi traumatický dopad na oběti. 90 % z nich se s následky potýká dlouhodobě. Je potřeba, aby oběti měly oporu v právu a věděly, že i když z nějakého důvodu neměly možnost se bránit, třeba protože byl pachatelem jejich partner nebo protože byly paralyzované strachem, mají právo na spravedlnost,” vysvětlila Irena Hůlová, manažerka kampaní a advokační činnosti z Amnesty International. 

„Vyzvali jsme politiky a političky k tomu, aby závažný problém, kterým znásilnění je, nepřehlíželi, ale naopak ho vzali za své téma a zasadili se o změnu. To vyšle důležitý signál nejen obětem, ale i pachatelům, a přispěje k tomu, aby znásilnění ve společnosti ubylo,” doplnila Johanna Nejedlová, ředitelka organizace Konsent.

Petici k této kampani je možné podepsat prostřednictvím osvětové internetové stránky Hlas proti násilí. Na webu naleznou návštěvníci také informace o dané tematice v číslech i příbězích a odkazují na profesionální pomoc. K dispozici jsou i údaje o vhodných systémových opatřeních v době pandemie s příklady dobré praxe. Hlavním cílem osvěty je připomenout politikům, co je v tomto směru jejich posláním. Především ale jde o vyvolání zájmu veřejnosti, který přiměje českou vládu, aby v rámci boje s násilím na ženách přijala systémová opatření na pomoc obětem násilí. 

Kampaň, pod jejíž kreativou je podepsána agentura Triad Advertising, doprovázejí i online spoty, které realisticky přibližují, s čím se běžně potýkají oběti násilí. „V době pandemie, kdy množství domácího násilí stoupá a možnost vykročit z toxických vztahů klesá, je toto téma ještě naléhavější než kdy dřív,“ připomněl režisér Jakub Jirásek, který spoty režíroval v produkci společnosti Stink Films.

Zdroj: https://www.mediaguru.cz/clanky/2021/02/hlas-proti-nasili-chce-kampani-z...