Lidé v Praze tancem upozornili na násilí na ženách

Placeholder

Lidé v Praze tancem upozornili na násilí na ženách

14. 2. 2019

Praha - Asi dvacítka lidí se v Praze zapojila do akce One Billion Rising, při které lidé po celém světě tančí stejný tanec s cílem upozornit na násilí páchané na ženách. Akci poněkolikáté zorganizovala Česká ženská lobby, sdružující tři desítky organizací na pomoc rodinám, ženám či dětem. Organizace upozorňuje na fakt, že ČR stále neratifikovala tzv. Istanbulskou úmluvu proti násilí na ženách a domácímu násilí. Podle celosvětové statistiky každá třetí žena na světě čelila nějaké formě násilí ze strany mužů.

Napsala ČTK pro ceskenoviny.cz, 14. února 2019

Podle organizátorů akce se násilí od svého partnera dočkala téměř třetina Češek a 70 procent ženských obětí vražd je zabito svými partnery. Desetina českých žen zažila znásilnění, v polovině případů byli pachateli manželé nebo partneři.

Problém násilí na ženách má řešit Istanbulská úmluva, kterou v roce 2011 vytvořila Rada Evropy a která odsuzuje domácí násilí, sexuální obtěžování, znásilnění, nucené sňatky, takzvané zločiny ze cti či mrzačení genitálií. Úmluva vzbuzuje rozporuplné reakce, podle zastánců její přijetí pomůže v boji proti násilí a podpoří myšlenku rovného postavení žen a mužů, naopak podle kritiků bude znamenat změnu přístupu státu k rodině, vzdělávání a ve společenských vztazích. V průzkumu CVVM z loňského prosince jen 12 procent Čechů vědělo, čeho se úmluva týká.

ČR dohodu podepsala, ale Parlament ji stále neratifikoval. Hlasování bylo několikrát odloženo. Úmluvu zatím ratifikovalo 33 členských států Rady Evropy včetně 20 zemí EU.

 

Zdroj: ceskenoviny.cz