Kongres žen se zlobí: Média v rukou mužů, moderátorky vypadají jako panenky

Placeholder

Kongres žen se zlobí: Média v rukou mužů, moderátorky vypadají jako panenky

20. 6. 2015

Praha - Na kongresu žen, který se konal v Praze už podruhé, byla dnes zveřejněna analýza neziskové organizace Ústav nezávislé žurnalistiky. Vyplývá z ní, že o obsahuvysílání, deníků, zpravodajských webů a týdeníků v Česku rozhodují hlavně muži.

 

"Žijeme ve společnosti, kde je normální nezvat do diskusí o celospolečenských tématech ženy, kde moderátorky vypadají jako panenky, kde rozhodují o obsahu téměř výhradně muži, kde polonahé ženské tělo můžeme použít k prodeji čehokoliv," uvedla předsedkyně organizačního výboru kongresu Marcela Linková.

Podle ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) média nastavují, jak se lidé budou na určité věci dívat a jak je budou hodnotit. "Ženy byly jako hlavní aktérky zobrazeny ve 23 procentech zpráv. Reportéři, kteří podávají informace o sociálních věcech a spravedlnosti, jsou ze 64 procent žen. O kriminalitě a násilí referují ze 67 procent muži," uvedl.

Šéfredaktorku měl jeden ze šesti hlavních deníků, mezi 13 zástupci šéfredaktorů nebyla žádná žena. Zpravodaje a komentátory vedlo deset mužů a dvě ženy. V denících bylo deset šéfeditorů, žádná šéfeditorka.

Více na ...