Jaký byl letošní Kongres žen?

Placeholder

Jaký byl letošní Kongres žen?

26. 6. 2015

Napsala Petra Müllerová pro Pro Fair Play, 23. června 2015

V sobotu 20. června v Praze proběhl Kongres žen, jehož tématem se letos stalo téma „Ženy a média“. Národní dům na Vinohradech a přilehlé náměstí Míru ovládly na jeden den ženy, aby upozornily na to, že média každý den ovládají muži.

Diskutovalo se o postavení žen v médiích, zobrazování mužů a žen v médiích, mluvilo se o sexistické reklamě či sociálních sítích. Nechyběl samozřejmě ani bohatý doprovodný program nebo veletrh organizací, institucí a firem, které se zabývají postavením žen v České republice a podporou lidských práv.

Akce se konala již podruhé, přičemž první ročník v roce 2013 se stal mimořádně úspěšným. Hovořilo se na něm o tématech, která jsou prioritou pro všechny ženy napříč generacemi i profesemi (školky, porodnictví či třeba rozhodnutí nemít děti). Ženy se dozvěděly, jak si najít vhodnou práci nebo jak zvládat stres.

Cílem obou ročníků bylo oslovit ženy jako skupinu, informovat je, ale také jim poskytnout prostor pro sdílení zkušeností a znalostí. Vytvořit zkrátka prostor pro diskusi o situaci žen v České republice, o problémech a možnostech jejich řešení.

Kongres žen podpořila řada významných osobností – žen i mužů. Za všechny jmenujme např. Barboru Kroužkovou, moderátorku České televize, Janu Thompson, velvyslankyni Velké Británie v České republice nebo Vladimíra Špidlu, šéfporadce premiéra Bohuslava Sobotky.

A motto letošního Kongresu žen? Feminismus není nadávka! Až tohle česká společnost pochopí, možná už nebude třeba Kongresy žen pořádat.

V České republice pak už totiž nebude nejméně zaměstnaných žen s malými dětmi ve věku do 6 let ze všech států Evropské unie, ženy nebudou vydělávat v průměru o čtvrtinu méně než muži a nebudou minimálně zastoupeny ve vedoucích pozicích a v podnikatelské sféře.