Elle.cz: Za třetí potraty, domácí násilí, zneužívání a znásilnění.

Placeholder

Elle.cz: Za třetí potraty, domácí násilí, zneužívání a znásilnění.

1. 2. 2021

Za třetí potraty, domácí násilí, zneužívání a znásilnění.

Napsala Anna Basiková pro Elle, 16. 01. 2021

Pro mnoho žen tyto zkušenosti představují doživotní trauma, stydí se za ně a nemluví o nich. Snad bude brzy lépe. V loňském roce ženy v Česku nahlásily nejvíc případů znásilnění za posledních deset let. Odvahu jim dodává i hnutí MeToo. Odborníci se shodují, že ženy se přestávají tolik bát a znásilnění už není takové tabu jako dříve. „Statistiky uvádějí, že v naší společnosti byla každá desátá žena znásilněna. Ale až nyní oběti získávají odvahu promluvit. Když máte lepší představu, co znásilnění znamená, i možnost se bránit, tak pomoc vyhledáte,“ popisuje šéfka České ženské lobby Hana Stelzerová.

Ačkoli lze tvrdit, že se situace zlepšuje, pořád není ani zdaleka vyřešená. „Pro ženy je znásilnění a zneužití osobní hanba a často si ji raději nechají samy pro sebe a celé to v sobě zazdí,” vysvětluje Jana Zbořilová, která založila projekt Stop tabu. Jako malou dívku ji sexuálně zneužil neznámý muž. V pětadvaceti letech o tom veřejně promluvila na svém YouTube kanále a dnes pomáhá ostatním obětem násilí. Cílem jejího projektu je prostřednictvím příběhů sdílet negativní zkušenosti a mluvit o tématech, jež jsou pro naši společnost stále tabu.

Podle Zbořilové je nejdůležitější, aby se ženy o traumatizujícím zážitku nebály promluvit. „Nejlepší je pochopitelně jít na policii bezprostředně po incidentu, ale pro spoustu lidí to může být strašný zážitek, a protože nemají odvahu to nahlásit, neřeknou to nikomu a vnímají to jako vlastní selhání a vlastní chybu,” vysvětluje. V tomto ohledu je pro ni velkou nadějí dnešní mladá generace, protože nemá zábrany hovořit i o takto nepříjemných a choulostivých věcech. „Například právě ke znásilnění přistupují mladí jinak než generace našich babiček a maminek, které se snažily podobná témata udržet co nejvíce v tajnosti a nikde je neventilovat,” míní Jana Zbořilová.

 

„Statistiky uvádějí, že v naší společnosti byla každá desátá žena znásilněna. Ale až nyní oběti získávají odvahu promluvit.“

 

Podle sociologa Stanislava Holubce tabu vytvářejí svět plný tajemna. Při představě, že by žádná neexistovala, není jisté, zda by vůbec existovala morálka. „Nekončící svoboda může přinášet prázdnost životů a deprese. Naopak člověk žijící ve společnosti plné tabu se snadno stával neurotikem, jak dobře odhalil Sigmund Freud. Jak to ale udělat, aby svět nebyl plný prázdnoty a depresí a zároveň se nevracel k potlačování a neurózám, je jedna z velkých otázek 21. století.” 

 Zdroj: https://www.elle.cz/tistena-elle/tabu-neboli-co-se-ve-spolecnosti-nerika