Důstojnost pro Lety

Placeholder

Důstojnost pro Lety

25. 6. 2017

V sobotu 24. června 2017 se před vepřínem Lety konal mezinárodní happening za jeho odstranění, kterého se zúčastnili zástupci evropských států, organizací i politických stran. 

Projev Ivany Antalové za Českou ženskou lobby na happeningu:

"Dobrý den,

děkujeme organizačnímu týmu za iniciativu a vám všem za účast. Jsme hrdé, že Česká ženská lobby, síť organizací hájící ženská práva, může dnešní akci podpořit.

Sešli jsme se zde, před vepřínem v místě bývalého rómského koncentračního tábora Lety, kde za druhé světové války mučili a zabíjeli Češi. Je nám to moc líto a stydíme se. Tento vepřín svým zápachem je také symbolem nezájmu, nenávisti a předsudků, které v naší společnosti stále přetrvávavají. Cestou k vyrovnání se s touto naší temnou minulostí není v zapomenutí, nýbrž v jejím přijetí a ve vytvoření pietního místa právě zde, kde v nelidských podmínkách přežívali a umírali lidé. Pak zmizí i stále přetrvávající zápach.

Věříme, že navázáním nových partnerství a spoluprácí s dalšími podobně smýšlejícími lidmi a organizacemi tak, jako se to podařilo dnes, se nám podaří nejenom dosáhnout odstranění vepřína z tohoto bolestivého místa, ale i společně vytvářet sociálně spravedlivější společnost. Společnost, která respektuje práva všech a kde všichni, mají možnost žít důstojný a spokojený život." 

Záznam projevu zde: DignityForLety - Ivana Antalová ve 38.minutě (22:50min od konce)

Happening na Facebooku najdete zde.

Organizátoři happeningu:

http://www.egam.eu/

http://akana.cc/cs/