Den rovnosti odměňování žen a mužů letos v Česku vychází na 1. března

Placeholder

Den rovnosti odměňování žen a mužů letos v Česku vychází na 1. března

1. 3. 2022

PRAHA, 28. února 2022 – Ženy v Česku musí v roce 2022 pracovat o 60 dní déle, aby dosáhly na stejnou výplatu jako muži v roce 2021. Oproti loňsku je to o 9 dní méně. Ženy u nás v průměru vydělávají o 16,4 % méně než muži, průměrný rozdíl v EU činí 13 %.

Fakt, že letošní symbolický Den rovnosti odměňování žen a mužů  připadá na 1. března 2022, je na první pohled dobrou zprávou. Nicméně neznamená to, že by se situace u nás v tomto ohledu nějak výrazně změnila. “Za meziročním snížením rozdílu v odměňování stojí několik faktorů typických pro minulý rok. Jsou to hlavně mimořádné odměny ve zdravotnictví, kde pracují převážně ženy. Dále mělo vliv zvýšení minimální mzdy a růst výdělků ve vysoce feminizovaných odvětvích, například ve školství, kde jsme již několik let v řadě svědky navyšování,” vysvětluje Lenka Simerská, hlavní gestorka systémového projektu 22 % K ROVNOSTI MPSV ČR. “Nyní je potřeba udržet snižování rozdílu a nastavit systémová řešení jako má již řada vyspělých ekonomik. Mnohé špatné praxe v zaměstnávání žen totiž nezmizely a samy od sebe se nezlepší,” dodává.

Zlepšující se data pro nás mohou být velkou motivací k tomu, abychom tento trend dále následovali. Abychom využili změn, které všude kolem nás nastávají. A právě ZMĚNA bude hlavním tématem 13. ročníku pracovně-zážitkové akce Equal Pay Day, který se uskuteční ve dnech 8. až 10. dubna 2022 v Clarion Congress Hotel Prague. „V rámci páteční konference, jejímž podtitulem je „Změna? Budoucnost může být jiná!“, se bude diskutovat o aktuálních tématech pohledem žen. Zaměříme se zejména na diskusi o tom, jak by ona změna mohla a měla vypadat. Nyní máme totiž jedinečnou příležitost nastavit nová pravidla, zamyslet se nad novými šancemi, které nám vzniklá situace dává, a pokusit se vytvořit svět, ve kterém se bude nám všem lépe žít – z mého pohledu tedy hlavně svět férovější,“ říká prezidentka BPWCR Lenka Šťastná.

Equal Pay Day není konferencí „klasického“ střihu. V pátek osobnosti otevřeně sdílí své autentické příběhy a vlastní zkušenosti a v sobotu pak aktivně "pracují" všechny ženy v sále, a to metodou speed mentoringu, která je pověstná svou obrovskou energií. V neděli je pro ženy připraven online mentoringový program. I letos se tak účastnice a účastníci akce mohou setkat s více než stovkou inspirativních osobností.

Během páteční konference promluví například generální ředitelka společnosti Mondelez Ivana Tůmová, hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská, hlavní gestorka systémového projektu 22 % K ROVNOSTI MPSV ČR Lenka Simerská, People&Organization Director at Mars CE Daria Maslovskaya, generální ředitelka LEGO CZ/SK Adriana Jahňáková nebo zpěvačka a herečka Lucie Vondráčková.

V rámci mentoringu čeká na ženy více než 70 témat a jejich nabídka bude tradičně pestrá. Diskutovat se budou témata spojená s byznysem, kariérou, rozvojem osobnosti i work life balance. U svého mentoringového stolu ženy přivítá například šansoniérka Renata Drössler, koučka Mirka Čejková, podnikatelka a business mentorka Margareta Křížová, Corporate Affairs Director for CE společnosti Mars Zuzana Lošáková, Supply Chain Director in Mars Sophie Gaspard nebo Regional Brand Director The LEGO Group Michaela Edgerley Šťovíček.

Akce Equal Pay Day je součástí celosvětové kampaně Equal Pay Day, kterou v roce 2009 zahájila mezinárodní federace žen Business & Professional Women International, jedna z nejvlivnějších ženských organizací na světě, jejíž zakládající členkou byla česká senátorka Františka Plamínková. V České republice organizuje Equal Pay Day veřejně prospěšná organizace Business & Professional Women CR, která sdružuje aktivní ženy, které chtějí dělat mnohem víc než jen byznys. Akce podporuje ženy na všech profesních úrovních, pomáhá jim rozvíjet jejich potenciál, napomáhá růstu jejich ekonomické nezávislosti a posiluje jejich sebedůvěru, a to vše formou vzdělávání, mentoringu a networkingu.

 

Více informací o konferenci Equal Pay Day 2022 najdete ZDE.

 

Pro více informací kontaktujte naše PR oddělení

Bára Štanglová

pr@bpwcr.cz

+420 603 306 850