ČŽL prosazovala témata genderové rovnosti do prezidentské kampaně

Placeholder

ČŽL prosazovala témata genderové rovnosti do prezidentské kampaně

18. 1. 2023

Témata jako postavení žen ve společnosti, násilí na ženách, zastoupení žen v politice, tedy obecně témata genderové rovnosti v českých volebních kampaních zatím přední místa nezaujímala. Expertky z České ženské lobby ve spolupráci s časopisem Heroine se tento stav rozhodly změnit. Před prvním kolem prezidentských voleb v lednu 2023 časopis Heroine oslovil kandidátku a kandidáty s žádosti o rozhovor. Pokládané otázky týkající se rovnosti žen a mužů v naší společnosti připravily kolegyně z České ženské lobby.

Jaké jsou vlastně pravomoci a význam prezidentské funkce v Česku v souvislosti s právy žen a jiných marginalizovaných společenských skupin? Může osoba v této funkci kladně či záporně ovlivňovat práva znevýhodněných skupin v naší společnosti?  V úvodním článku prezidentského seriálu časopisu Heroine se nad tímto tématem zamýšlely genderová expertka ČŽL Diana Gregorová a ředitelka Fóra 50 % Veronika Šprincová.

Časopis Heroine také zveřejnil kompletní rozhovory s Jaroslavem Baštou, Pavlem Fischerem, Markem Hilšerem, Danuší Nerudovou, Petrem Pavlem, Josefem Středulou a Tomášem Zimou. Mezi odpověďmi chybí reakce Andreje Babiše, ten na žádnou z našich nabídek rozhovoru nereagoval, a Karla Diviše, který kvůli původnímu zamítnutí kandidatury a následnému rozhodování Nejvyššího správního soudu již do konce uzávěrky nenašel čas pro setkání.

Stručněji podané názory prezidentské kandidátky a kandidátů ke konkrétním tématům najdete zde:

Omezení interrupcí, prevence násilí a změna definice znásilnění
Otcové na rodičovské dovolené a financování porodních asistentek
Postavení žen ve společnosti a nerovné příjmy
Vyvážené zastoupení žen v pracovním týmu a kvóty na kandidátkách