Česká ženská lobby: Rovnost žen a mužů? Často jen na papíře. Jak v Ázerbájdžánu

Placeholder

Česká ženská lobby: Rovnost žen a mužů? Často jen na papíře. Jak v Ázerbájdžánu

8. 3. 2015

„Oživlou statistiku“ znázorňující mizivé zastoupení žen v rozhodovacích pozicích mohli v pátek vidět lidé na Jungmannově náměstí v Praze. Happening moderovaný herečkou Simonou Babčákovou uspořádala Česká ženská lobby ve spolupráci s Fórem 50 % u příležitosti Mezinárodního dne žen.

Česká ženská lobby tímto netradičním způsobem vybídla českou vládu, aby přijala konkrétní kroky k nápravě – schválila zákon zavádějící kvóty na kandidátní listiny a podpořila směrnici Evropské komise o zastoupení žen v dozorčích radách firem.

Možnosti politické participace žen v České republice skutečně nejsou uspokojivé. V žebříčku Světového ekonomického fóra, který hodnotí míru nerovnosti v postavení žen a mužů, jsme v loňském roce skončili na 96. místě po boku Indonésie či Ázerbájdžánu. Body nám sráží právě nízká účast žen na rozhodování.

V Poslanecké sněmovně zasedá 160 mužů a 40 žen (20 %), ve vládě působí 2 ministryně ze 17 členů. Podobně je to ve vrcholových manažerských pozicích. Ačkoli ženy tvoří 61 % absolventek a absolventů vysokých škol, ve vedení VŠ najdeme pouze 14 % rektorek.

Víc na...