Česká ženská lobby apeluje, aby Sněmovna v únoru projednala návrh zákona o odškodnění obětí protiprávních sterilizací

Placeholder

Česká ženská lobby apeluje, aby Sněmovna v únoru projednala návrh zákona o odškodnění obětí protiprávních sterilizací

26. 1. 2021

 

Předsedkyně České ženské lobby Marta Smolíková odeslala dopis poslancům a poslankyním, aby na únorovém jednání Sněmovny projednali návrh zákona na odškodnění nuceně sterilizovaných romských žen. Přijetí návrhu zákona na odškodnění nuceně sterilizovaných romských žen by vedlo k odškodnění nedobrovolně sterilizovaných osob mezi lety 1966 až 2012.

Nedobrovolné sterilizace se traumaticky dotkly nejen žen samotných ale i jejich rodin. Řada z těchto žen se již odškodnění nedožila, proto přesedkyně České ženské lobby Marta Smolíková odeslala dopis premiérovi, zmocněnkyni pro lidská práva, poslancům a poslankyním k urychlenému projednání návrhu. 

"Velmi apelujeme na to, aby se český stát vyrovnal s protiprávním jednáním a porušováním právních předpisů, které předcházelo sterilizacím romských žen. Tyto sterilizace se traumaticky dotkly nejen žen samotných ale i jejich rodin," vysvětluje Smolíková.

Zákon o poskytnutí jednorázové peněžní částky osobám sterilizovaným v rozporu s právem přispěje ke spravedlnosti a k důvěře občanů (nejen romských) v právní stát. Zároveň by přijetí zákona ukončilo urgence řady lidskoprávních nadnárodních organizací. Návrh zákona o odškodnění obětí protiprávních sterilizací byl vládě poprvé předložen v roce 2015 a v minulém roce nebyl vůbec projednán.