Část ministrů a ministryň prý zlehčuje boj proti nerovnosti mužů a žen

Placeholder

Část ministrů a ministryň prý zlehčuje boj proti nerovnosti mužů a žen

12. 12. 2015

Napsal ČTK pro deník.cz, 11. prosince 2015

Praha - Postavení žen v Česku se v posledních dvou desetiletích výrazně zlepšilo. Řada změn k lepšímu se pak odehrála v uplynulých sedmi letech. Část ministrů a ministryň rovné šance pro ženy a muže ale bere stále jen formálně a nerovnosti zlehčuje, k prosazování není vždy politická ochota. Uvádí to takzvaná stínová zpráva o stavu rovnosti žen a mužů v Česku, kterou dnes představila Česká ženská lobby. Kabinet chválila například za jeho strategii rovnosti s opatřeními do roku 2020.

„Na rozdíl od předchozích vlád, které agendu genderové rovnosti upozaďovaly až bojkotovaly, lze nyní pozorovat silnější příklon k rovnosti jako ke klíčovému principu demokratické a prosperující společnosti," uvádí stínová zpráva, na které se podílel tým expertů a expertek z různých oborů.

Jejich dokument se zaměřuje na období od roku 2008. Pozitivně hodnotí třeba činnost rady vlády pro rovnost žen a mužů pod nynějším vedením ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) či práci oddělení rovnosti úřadu vlády. Pochvalu si kabinet vysloužil za svou strategii pro rovnost žen a mužů s kroky do roku 2020. Stínová zpráva ji označila za „kvalitní dokument" s dostatečně konkrétními opatřeními. Autorský tým věří, že nezůstanou jen na papíře..