Anketa ČMAPM: Většina majitelek firem kvůli pandemii nepropouštěla

Placeholder

Anketa ČMAPM: Většina majitelek firem kvůli pandemii nepropouštěla

30. 8. 2021

Téměř 90 procent majitelek firem během pandemie koronaviru nepropustilo své zaměstnance, přestože skoro 80 procentům se snížily příjmy. Ukázala to nová anketa Českomoravské asociace podnikatelek a manažerek (ČMAPM), které se zúčastnilo na 350 žen včetně členek partnerských organizací Česká ženská lobby a Business & Professional Women ČR. Anketa mapovala situaci mezi podnikatelkami, osobami samostatně výdělečně činnými, manažerkami i zaměstnankyněmi. 

Třetina dotázaných majitelek firem pocítila propad příjmů ve výši 10 až 20 procent oproti předchozímu období, 22,2 procent zaznamenalo padesáti až šedesátiprocentní propad, a stejný poměr z dotázaných propad příjmů nezaznamenal. Pětina žen podnikajících jako OSVČ pocítila propady příjmů ve výši 50 až 60 procent, další pětina ve výši 70–80 procent, přes 24 procent z nich propady příjmů nezaznamenalo.

Více než 44 procent (44,2 pct.) majitelek firem nedosáhlo na vládní programy covid, obdobná část nicméně využila program antivirus. 

„Přestože naše členky pandemie a související omezení zasáhly v plné síly, dělaly maximum pro to, aby udržely své lidi. Mnohým z nich se přitom nepodařilo dosáhnout na vládní programy pomoci. Místo toho maximálně inovovaly a hledaly nové příležitosti podnikání v poradenství nebo IT, to se ovšem podařilo jen malé části z nich,“ uvádí prezidentka ČMAPM Kateřina Haring. Podle prezidentky asociace je orientace na nový obor v dnešní době ještě složitější než dřív, například také proto, že vyřizování náležitostí v bankách i na úřadech trvá vzhledem k časté práci na dálku dvojnásobně dlouhou dobu než dřív.

Přes náročný rok a půl většina podnikatelek až na některé výjimky podnikání opustit nehodlá, i když více než třetina z nich čeká letos nižší obrat než v roce 2020.

„Letošek mnohé z nás vnímají jako rok změny. Vzhledem k propadu ekonomiky a zadluženosti státu bude potřeba se více poprat s aktuální situací, vydat více energie a maximálně inovovat podnikání. K tomu ovšem potřebujeme efektivní podporu ze strany vlády,“ komentuje Kateřina Haring.

Českomoravská asociace podnikatelek a manažerek vznikla jako dobrovolné profesní sdružení v roce 1995. Za 25 let své existence pomohla tisícům podnikatelek v profesním vzdělávání a růstu prostřednictvím nabídky individuální podpory, kurzů, konferencí a projektových aktivit. V České republice ČMAPM spolupracuje s podnikatelskými subjekty, ale také se státními organizacemi na úrovni státní správy i samosprávy. V zahraničí ČMAPM spolupracuje mimo jiné s Celosvětovou asociací podnikatelek a manažerek FCEM, v níž ředitelka asociace Kateřina Haring působí jako viceprezidentka pro oblast Evropy.  

 

Tisková zpráva ČMAPM převzala média feedit.cz, byznysnoviny.cz, parlamentilisty.cz